3,5 години затвор за Филип Златанов
Секция: БЪЛГАРИЯ
03 Април 2014 11:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
3,5 години затвор за Филип Златанов

/КРОСС/Софийският градски съд осъди на три години и половина бившия председател на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов по делото за прикрита проверка срещу президента Росен Плевнелиев и забавени решенията по още два случая.

Ефективната присъда идва, след като прокуратурата поиска 3 години условна присъда с 5 години изпитателен срок за Златанов, който стана известен със скандалното си тефтерче, страници, от което бяха оповестени от прокуратурата миналото лято. Тогава прокуратурата прожектира страници от тефтера, в които фигурираха инициали на политици от ГЕРБ - И. Ф., Ц. Ц., и Б. Б. След скандала Искра Фидосова напусна парламента.
В СГС обаче стана ясно, че тефтерът на Златанов не е сред доказателствата по делото. Той е обвинен, че е нарушил служебните си задължения, от което е било разколебано доверието на обществото в дейността на комисията като независим орган.
Според обвинителния акт Златанов е извършил незаконни действията при проверките срещу Росен Плевнелиев, неговата съветничка и бивш зам.-председател на Комисията за финансов надзор Димана Ранкова и бившия главен одитор на Сметната Палата Лилия Бунева.
Става дума за три преписки в Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ). Едната по сигнал срещу Плевнелиев - прекратена, но не е публикувана на интернет страницата на комисията. Втората - срещу Ранкова, решението по което не е качено месеци наред в интернет и тя не успяла да го обжалва. Третата - срещу Бунева, отново за непубликувано решение.
Делото срещу Златанов започна на 31 март. Той поиска то да е по реда на съкратеното съдебно следствие, тоест свидетелите и експертите да не бъдат призовани в съда, а да се ползва съдържанието от протоколите за разпит. В съда бяха прочетени свидетелските показания на бившия председател на Комисията за конфискация на имущество Тодор Коларов, тези на Яна Христова, Румен Ангелов, Дияна Иванова. В съда се явиха Димана Ранкова, бивш председател на Комисията за финансов надзор и бившият депутат от ГЕРБ Емил Димитров.