Социолози: Ниска избирателна активност
Секция: ПОЛИТИКА
10 Април 2014 13:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Социолози: Ниска избирателна активност

/КРОСС/По-малко от два месеца преди европейските избори електоралните нагласи към ГЕРБ и БСП продължават да са на сходни нива. Това сочи изследване на "Галъп интернешънъл". Поредното изследване е проведено между 28 март и 3 април сред 1013 пълнолетни граждани в цялата страна - 20,9% от избирателите биха гласували за ГЕРБ, а 20% за БСП.

ДПС по традиция остава стабилно на нива над 6%. Сред новите формации "България без цензура" запазва най-реални шансове за присъствие в Европейския парламент с над 5% заявени електорални нагласи. АБВ остава с дялове над 3%, а Реформаторският блок отбелязва спад до нива близо до 2% и това поставя под съмнение възможността на двете формации да преминат бариерата на предстоящите евроизбори.

Битката при националистите продължава да е оспорвана, като засега не се потвърждава хипотезата, че проруската позиция предизвиква видим ръст при електоралния потенциал на "Атака". НФСБ и "Атака" са на сходни позиции над 2% и ще им е необходима сериозна мобилизация, ако искат да имат евродепутат.

Резултатите са от нарочен въпрос за предстоящите избори за Европейски парламент с изредени партии и коалиции в т.нар. шоукарта. Данните в този въпрос не могат да се считат за прогноза за изборния резултат, те отразяват единствено декларативни нагласи. Такъв тип въпрос "Галъп интернешънъл" задава обикновено в предизборна ситуация. Освен него, агенцията ползва и традиционния си открит въпрос "Ако изборите за Народно събрание се проведат сега...". Отговорите в него потвърждават тенденциите от въпроса за европейските избори.

Очакваната избирателна активност е 2,6 - 2,8 милиона души - въпреки, че по традиция обявяващите, че ще гласуват, са с по-големи дялове. По-точни прогнози за разпределението на местата в Европарламента обаче са възможни в следващ етап.

Данните за доверие в основните институции се колебаят в обичайните си за последните месеци нива от около 25% за правителството и около 30% за президента. Няма съществена динамика и в доверието към основни публични фигури.

Подобни нива на доверие в правителството в последните години са регистрирани в части от мандатите на Борисов и на Тройната коалиция. Сходни са били данните във втората половина от мандата на Борисов, а последните две години от управлението на Тройната коалиция, например, са при доверие на по-ниски нива. Подобни данни за доверие в президента обаче са регистрирани за последно в края на мандата на президента Желев през 1996 г. Парламентът пък през този месец е "слязъл" до 12% доверие - обичайно ниска стойност за тази институция

Оптимистични нагласи в началото на април споделят в 18% от случаите - в традиционния въпрос на "Галъп интернешънъл" "Накъде върви България".
17% твърдят, че биха участвали в протест срещу правителството на Пламен Орешарски, което е сравнително висока заявена готовност. В същото време близо 60% не искат Борисов отново да е министър-председател. 35% смятат, че са необходими предсрочни избори, но 44% са на обратното мнение.

"Галъп интернешънъл" отново зададе блок въпроси, свързани с кризата с Украйна. 49% не подкрепят санкции срещу Русия, а 21% са на противоположното мнение. На този фон контрастират привържениците на дясноцентристки партии, при които мненията са на практика поделени между опциите "за" и "против". Мнозинство от 56% не очаква кризата в Украйна да прерасне във военен конфликт.

Няма еднозначна картина в отговорите на въпроса за одобрение на присъединяването на Крим към Русия. Все пак одобрението преобладава над неодобрението, а картината при привържениците на различните партии е различна - при ГЕРБ най-чувствителен е делът на по-скоро негативните оценки, при БСП - на позитивни, при ДПС преобладава колебание и т.н.

Подобни са отговорите на въпроса за одобряваната политическа ориентация за Украйна - мненията са на практика симетрично поделени между тези, които подкрепят сближаване на Украйна с Русия и тези, които подкрепят сближаването и с ЕС. При електоратите на двете основни партии структурата на мненията е огледална. Общественото съзнание по тези въпроси още е объркано, но като цяло проличават традиционните разделителни линии и тяхното партийно отражение.