Соломон Паси: Тактическо сътрудничество с Беларус и стратегическо партньорство с Китай
Секция: ПОЛИТИКА
14 Април 2014 09:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Соломон Паси: Тактическо сътрудничество с Беларус и стратегическо партньорство с Китай

/КРОСС/ Сред троянските коне, царици и топове на Русия в ЕС, България е най-много троянска пешка, каза бившият външен министър Соломон Паси в интервю за БТВ, като подчерта, че практически всички страни от са в една или друга степен зависими от волята на Кремъл.
Западът допусна стратегическа грешка, като не покани Грузия в НАТО. Максимумът от безпрецедентната изолация, в която Русия е изпаднала, може да бъде извлечен посредством тактическо сътрудничество с Беларус и стратегическо партньорство с Китай, посочи Паси.
Въпросът за членството на Украйна в НАТО не е на дневен ред, защото „не знаем дали тя е държава - говоренето за федерализация е прелюдия към подялба, подобна на тази на Берлин след края на Втората световна война", отбеляза Паси.
Интересите на Владимир Путин са свързани с възможно най-пълна реставрация на съветското пространство, но в един момент стопанинът на Кремъл може да погледне към ресурсите на Северния полюс и Аляска. Дадохме си сметка, че Студената война може би не е приключила и има изключителния потенциал да се превърне в гореща, каза Паси.
В същото време, той беше категоричен, че на фона на украинската криза вече има конкретни заплахи за България. Паси даде пример с публикация в „Правда" за реализацията на отколешната мечта на някои българи за това да бъдат граждани на 16-тата република на СССР.
Това, по думите му, идва на фона на официална покана за Евразийския съюз, на разговорите между посланици за това как България и Румъния трябва да бъдат „наритани" от Русия, както и на обещанието на Владимир Путин да защити интересите (т.е. имотите) на сънародниците си, без значение къде живеят.
Всеки, запознат с пропагандата на КГБ, разбира, че това е много сериозна заплаха, посочи Соломон Паси.
„Руските рубли са сиренцето пред мечия капан", подчерта бившият външен министър. По думите му у нас трябва да бъде овладян „ирационалният спор между русофили и русофоби", като доминанта били крясъците на „Атака" и Георги Първанов, определени от Паси като „петата колона на Москва".
Селфито е мода, подобно на трабанта, с който преди 25 години посрещал държавници, каза Паси в коментар на снимката с президента Росен Плевнелиев и генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен.