Маргарита Михнева: Кръвожадното продава
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Април 2014 16:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Маргарита Михнева: Кръвожадното продава

/КРОСС/ "Това се казва кръвожадна журналистика - да покажеш някое събитие по най-реалистичния начин, със снимки и така нататък. Аз съм против тази журналистика, защото това е една мързелива журналистика." Това каза в предаването на Нова телевизия, „Часът на Милен Цветков" журналистката Маргарита Михнева, коментирайки последните два случая със стрелеца от Лясковец и провалената полицейска операция по задържането му и последния случай с убийството на малката Александра в Поморие.

"Кръвожадното продава, то е ефектно и затова се показва и пише в медиите. Това са болезнените проблеми на нашето общество", допълни тя.

"Тези два случая показаха тъканта на нашето общество и проблемите от които то боледува. Тепърва ще излизат подобни случаи", смята Михнева.

"Всеки един такъв случай трябва да бъде показван и да се разследват причините и защо се е стигнало до него, за да си вземем поуки и повече да не допускаме такива случаи, заяви тя." Това каза от своя страна Мария Стоянова, член на СЕМ.

"Показваните теми показват проблемите, които владеят нашето общество. Дали обаче всяка подробност в отделните случаи помагат, за да стигнем до дъното и до причините за всеки случай", запита тя.

"Регулацията на медиите в България е под всякаква критика. Всички медии електронни и печатни публикуват каквото си искат без да спазват каквато и да е мярка. Крайно време е освен закон за радио и телевизия да има и закон за печатните медии." Това каза от своя страна журналистката Цвета Кирилова.

"Навлиза се в личното пространство по един вулгарен и циничен начин. Нищо чудно в скоро време ще дадат погребението на някой човек и фоторепортерът, който го снима ще влезе в гроба на дадения починал - до там се стига в циничността в днешно време. Ненормално и нездравословно е да се показват гротескни кадри по различните случаи - с какво помагат подобни кадри и какво биха научили обществата", запита Цвета Кирилова.

"Нещата, които трябва да влизат в медиите и да се показват, трябва да са свързани с обществено значими събития и личности." Това каза от своя страна Цветан Томчев, фоторепортер.

"Ако не беше показан трупа на Луканов, щеше и до ден днешен да шестват легенди, че той все още е жив", даде пример той.

"Журналистите трябва да се ровят по различните случаи, за да не бъдат те забравени и отговорните органи да си вършат работата по тях", добави Томчев.