Силова операция в Донецк /обновява се/
Секция: СВЯТ
15 Април 2014 12:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Силова операция в Донецк /обновява се/

/КРОСС/ Руският външен министър Сергей Лавров предупреди Киев да не използва сила за смазване на проруските сепаратисти в Източна Украйна. По думите му това ще подкопае преговорите, планирани за Женева.

Не може да се правят покани за преговори, докато в същото време се издават престъпни заповеди за използването на въоръжените сили срещу хората там, посочил Лавров по време на визита в Пекин.

Не може да се изпращат танкове и в същото време да се провеждат преговори, а използването на сила би саботирало възможността, предоставена от четиристранните преговори в Женева, допълнил той.

По-рано изпълняващият длъжността президент на Украйна Александър Турчинов обяви началото на силова операция в северната част на Донецка област. На заседание на Върховната Рада Турчинов е казал, че операцията ще се проведе поетапно и отговорно, като нейната главна цел ще бъде защитата на населението.

Турчинов посочи още, че Русия има „шокиращи планове" за дестабилизирането на южната и източната част на Украйна отвъд Донецкия басейн, който е в плен на проруски настроения. „Плановете на Русия бяха и си остават шокиращи. Те предвиждат подпалването не само на Донбас, но и на целия юг и изток на Украйна - от Харков до Одеса", заяви Турчинов.

В източноукраинската Донецка област са разположени всички сили и средства, които са необходими за провеждането на планираната контратерористична операция, обяви днес директорът на украинския Център за военнополитически изследвания Дмитрий Тимчук в социалната мрежа.

Той отбеляза, че в понеделник в Донецка област назначеното ръководство на операцията е започнало работата си по подготовката. То е определило приоритетните цели на операцията и е разработило план, чието изпълнение вече е започнало.

„При разработването на плана като приоритет е поставена задачата да се избегнат жертвите сред мирното население. Макар че, като се има предвид широкото участие на местното население в акциите на сепаратистите не може да се даде гаранция за това", посочи Тимчук. Той не изключи в хода на операцията мобилните телефонни връзки в областта да бъдат прекъснати.

В град Славянск е пристигнала военна колона на министерството на вътрешните работи на Украйна, предаде Обозреватель. Става дума за 500 военни, 20 бронетранспортьора, 2 хеликоптера и няколко автобуса.

"Започва сериозен щурм срещу Славянск. В града влизат БТР-и и много войска", заяви пред РИА Новости, представителят на "Народното опълчение на Донбас" Сергей Циплаков. По техни данни украинската армия е блокирала всички подстъпи към Славянск.

На летището в Краматорск в Донецка област е започнала престрелка, съобщиха украински медии. Над летището е забелязан военен самолет. Според разкази на очевидци самолетът летял много ниско около половин час, след което полетял в посока Донецк.

Малко след това от летището се чули взривове и изстрели. Според активисти от Общоукраинския комитет престрелката е между сепаратисти и украинските сили за сигурност.

До летището в Краматорск са пристигнали няколко линейки и екип на Министерството на извънредните ситуации. По информация на УНН има убити и ранени, броят им обаче засега не е ясен.