135 г. от приемането на Търновската конституция
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Април 2014 07:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
135 г. от приемането на Търновската конституция

/КРОСС/ Търновската конституция (официално наименование: „Конституция на Българското княжество") е първата българска конституция, приета на 16 април 1879 г. от Учредителното събрание във Велико Търново, след Берлинския конгрес (13 Юни - 13 Юли 1878).

Търновската конституция цели да закрепи юридически социално-икономическите и политическите изменения в българското общество след Освобождението през 1878 г. Съгласно член 4 „Българското царство е монархия наследствена и конституционна, с народно представителство." Конституцията определя функциите и компетентността на централните органи на държавна власт. Предоставят се широки пълномощия на монарха във вътрешния и международния живот на страната. С нея се прокламира министерска отговорност, депутатска неприкосновеност и общинско самоуправление.

Новаторска и прогресивна за времето си с либерален характер, Търновската конституция утвърждава принципа на личната неприкосновеност и частната собственост като основа на производствените и обществени отношения. Закрепени са свободата на печата и правото на сдружавания и др.

От друга страна, съобразно Конституцията си Българското княжество се определя като конституционна монархия, а не като парламентарна монархия - властта на монарха е вкарана в рамки, но той има водеща роля.

***

Парламентът ще проведе днес Тържествено заседание по повод 135-тата годишнина от приемането на Търновската конституция. Това е първият закон, с който се регламентира държавността в България след Освобождението.

Председателят на парламента Михаил Миков ще се обърне с приветствие към народните представители и гостите по повод годишнината. Изказвания ще направят и представители на парламентарните групи.

Сред гостите на тържественото заседание ще бъдат президентът Росен Плевнелиев и премиерът Пламен Орешарски, както и патриарх Неофит.