България отбелязва Европейския ден на пациента
Секция: Здраве
16 Април 2014 09:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
България отбелязва Европейския ден на пациента

/КРОСС/ За осма поредна година през април в България ще се проведе Европейски ден на пациента едновременно с всички 28 държави-членки на ЕС. По този повод Българска асоциация за закрила на пациентите ще организира във Военномедицинска академия кръгла маса на тема: "Приоритети на здравеопазването в интерес на пациентите. План за действие 2014-2020 в интерес на пациенти и лекари" .

В кръглата маса се очаква да участват министърът на здравеопазването, председателят на НС на НЗОК, управителят на НЗОК, председателят на Комисията по здравеопазване, председателите на БЛС, БЗС, БФС, БАПЗГ, пациентски организации и управители на водещи лечебни заведения и национални консултанти.

Събитието ще започне от 12:00 ч. на 17 април 2014 г., в Зала 10 на ВМА. Пресконференция за медиите ще бъде дадена от 14:00 ч. Предварителните теми за дискусии са:

•Система за контрол на лечебните заведения и мониторинг на медицинските дейности, употреба на лекарствени продукти, безопасността и правата на пациентите.
•Как да има профилактика, ранно откриване и превенция на заболяванията?
•Усъвършенстване на здравноосигурителния модел.
•Ефективни системи за качество на здравните дейности.
•Здравни индикатори за измерване на ефективността на управлението.
•Хронични незаразни болести - диалог и партньорство.

Ще се обсъди и приеме Меморандум за приоритетите в здравеопазването през 2014 г. и до 2020 г., който ще се предложи на министър-председателя на България, министъра на здравеопазването, председателя на Надзорния съвет и Управителя на НЗОК с цел реализиране в практиката.