Повечето българи са против санкции срещу Русия
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Април 2014 09:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Повечето българи са против санкции срещу Русия

/КРОСС/ 37,8% от българите са против налагане на по-сурови санкции срещу Русия. Това става ясно от социологическо проучване на Института за модерна политика (ИМП) за периода 1-12 април 2014 година, в което са участвали 994 респонденти.

На въпрос „Трябва ли България да иска по-сурови международни санкции за Русия" 37,8% от анкетираните са категорично против. Подкрепящите тези мерки са едва 7,6%, „по-скоро да" - 8,8% и „по-скоро не" - 21,2%. Близо една четвърт от респондентите не могат да преценят каква трябва да бъде българската позиция по този горещ въпрос от международната политика - 24,7%.

По отношение на позициите на парламентарните партии за събитията в Крим и ролята на Русия - 17,5% от анкетираните заявяват, че позицията на БСП по отношение на Русия и Крим е най-близка до тяхното мнение. Други 16,5% споделят позицията на ГЕРБ по тази тема, а 7,6% намират позицията на „Атака" за отговаряща на тяхното мнение.

Една пета е делът на анкетираните, които смятат, че твърдата позиция на президента Плевнелиев, който настоява за сурови санкции срещу Русия е адекватна на националните интереси - 19,4%. По-умерената позиция на правителството на Орешарски обаче печели по-голяма подкрепа - 24,7%. 25,3% не споделят нито едната, нито другата позиция. Най-голям е делът на тези, които заявяват, че не могат да преценят позициите на президента и на правителството по тези въпроси - 30,6%.

Според 19,8% случилото се в Украйна е „демократична революция на гражданите срещу олигархичния и корумпиран режим на Янукович". 11,5% са пък на мнение, че събитията в тази страна са „завземане на властта с насилие от екстремистки и неонацистки групировки като „Свобода" и „Десен сектор".

Според 17,2% от анкетираните обаче наблюдаваните събития са „борба за надмощие между различни олигарси, от която страда украинския народ". Други 15,1% виждат събитията от Евромайдана, последователното отстраняване на Янукович, отцепването на Крим и напрежението в Източна Украйна като „политическа борба между проруските и прозападни сили". Като „справедлив протест на гражданите, прераснал във въоръжен преврат, осъществен от екстремистки сили" оценяват събитията в Украйна 9,6% от респондентите. 26,8% нямат мнение по поставения въпрос.