Пето издание на „Големите пианисти-композитори“
Секция: КУЛТУРА
16 Април 2014 09:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пето издание на „Големите пианисти-композитори“

/КРОСС/ В края на май предстои петото издание на „Големите пианисти-композитори" - ексклузивният майсторски клас на проф. Людмил Ангелов, един от най-добрите интерпретатори на Шопен в света. 

Маестро Ангелов е носител на награди от редица престижни конкурси, сред които „Сенигалия" - Италия, „Шопен" - Полша, Palm Beach International Competition - САЩ, Piano Masters - Монте Карло.
Свирил е със световноизвестни оркестри и диригенти по прочути концертни подиуми - „Линкълн Сентър" в Ню Йорк, "Концертгебау" в Амстердам, залата на Берлинската филхармония, "Музикферайн" във Виена, Московската Консерватория, Консерваторията в Милано, "Аудиторио Насионал" в Мадрид, "Аудиторио Насионал" в Мадрид и др. Въпреки че живее от години в Испания, Людмил Ангелов не е спирал да работи за развитието на талантливите български пианисти, преподавайки като почетен професор в Нов български университет.

Майсторският му клас „Големите пианисти-композитори" е плод на дългогодишно партньорство с Нов български университет.

Прослушванията за майсторския клас ще се проведат на 25 май в НБУ, където проф. Ангелов ще се срещне с всички желаещи да се включат в новото пето издание. От тях ще бъдат избрани 15 пианисти от България и Балканите.

В продължение на една седмица 15-те пианисти ще развиват своите умения с помощта на маестрото, а само седем дни по-късно, на 2 юни, ще се превърнат в част от пищен финал - гала концерт в зала „България".

„Майсторският клас „Големите пианисти-композитори" има за цел да сбъдне мечтата на надарени млади хора да се качат на голямата сцена. В наши дни е от огромно значение да се подаде ръка на всеки талант, който може да се превърне в следващия изключителен музикант. При пианистите залогът е наистина голям" - споделя Людмил Ангелов.

Въпреки регламента, който позволява участие на музиканти между 16 и 30-годишна възраст, проф. Ангелов не пропуска да чуе и по-малките пианисти. За изненада на всички, миналата година той включи в програмата 13-годишния Емил Бояджиев от Варна, който показва не само невероятни умения, но направи и най-завладяващо изпълнение по време на заключителния гала концерт.

„Големите пианисти-композитори" е част от „Софийски музикални седмици 2014" и се провежда с помощта на Нов български университет.
Повече детайли за записването и участието в майсторския клас - на страницата на НБУ: Nbu.com.