Кунева: Евроизборите са референдум за мястото на България в ЕС
Секция: ПОЛИТИКА
16 Април 2014 10:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кунева: Евроизборите са референдум за мястото на България в ЕС

/КРОСС/ "Предстоящите европейски избори са референдум за мястото на България в ЕС. Ние настояваме, което е полезно за нас, да е важно и за ЕС." Това подчерта на пресконференция на Реформаторския блок в Кърджали водачът на листата на Блока Меглена Кунева.

Според нея, България след влизането си в ЕС е спряла присъединителните си процеси към Шенген, еврозоната, Банковия съюз и енергийния съюз на Европа.

"Реформаторският блок предлага България да стане съосновател на Европейския енергиен съюз. Това ще осигури поне с 30 % по-ниска цена на газа, защото ЕС ще договаря доставките на едро, като съюз, а не всяка страна на дребно", обясни Кунева и добави, че това ще се отрази на цените на всички продукти по производствената верига.

Кунева каза, че Европа усилено работи по иновации, наука и високи технологии, вкл. по модернизиране на селското стопанство и подобряване на породите в животновъдството, и България трябва да влага повече наука в производствата си, за да е конкурентна на европейския пазар.

Радан Кънев напомни, че за да се откъсне от енергийната си зависимост от Русия и за да не става заложник на трети страни, България отдавна е трябвало да е изгради алтернативните си трасета за доставки на газ с Турция, Румъния и Гърция. "Ако преди 4-5 години България беше направил това, сега би се намалили цената на газа поне с 15 %", отбеляза той.

Божидар Лукарски, шеф на Предизборния щаб, обясни, че България не усвоява парите от европейските фондове, защото администрацията не може да работи под политическия натиск, на който е подложена.

Меглена Кунева подчерта, че РБ е гарант за връзката между ЕС и приоритетите на България като пълноправен член - по-високи доходи за хората, работни места, енергийна независимост на страната.

Радан Кънев каза, че след месец българите ще правят избор между ментетата в политиката и отговорните политически сили. Корман Исмаилов добави, че партията на Бареков клевети РБ, цялата медийна група, която подкрепя проекта му, бълва антиевропейски тези, а негови функционери се хвалят със сериозно финансиране.

"Имаше сигнали за спуснати отгоре директиви за издигането на Пеевски в листата на ДПС", каза още Исмаилов и обобщи, че става дума за груба подмяна на желанието на избирателите в Кърджали и региона. "Пеевски е основен акционер на ДПС, а Местан е изпълнителен директор на ДПС", подчерта още той и бе категоричен, че РБ ще се бори за доверието на всеки избирател в региона.

Висока избирателна активност на евровота на 25 май се очаква, според реформаторите, като не се изключват провокации и манипулации, насочени срещу РБ.