Цветан Антов, АБВ: Младите трябва да знаят историята, защото като знаеш историята, имаш и бъдеще
Секция: ПОЛИТИКА
16 Април 2014 15:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Цветан Антов, АБВ: Младите трябва да знаят историята, защото като знаеш историята, имаш и бъдеще

/КРОСС/ „Баскетболът - игра на личностите" - aлманах на българския баскетбол в два тома, където може да бъде проследена историята на този спорт в България, събра в Музея на спорта редица именити български баскетболисти, треньори и деятели. Книгата бе представена от своите автори - журналистите Михаил Делев, Лилия Янкова и Хари Латифян, Любомир Нешев и Иван Вълчанов.

Авторите обясниха, че в основата на алманаха, резултат на повече от две години труд , стоят 26 истории, събрани с помощта на покойната журналистка Надежда Богданова. Огромен труд е положен, за да се извади и подробна статистика от архивите на „Народен спорт".

Българската федерация използва случая, за да награди и за заслуги и легендата на българския баскетбол Цвятко Барчовски.

На събитието присъстваха много от легендите от златните години на женския баскетбол у нас, бивши национални състезатели и ръководители на този спорт. Единственият представител на по-младото поколение на събитието бе Тодор Стойков, а баскетболистът и кандидат за евродепутат от листата на АБВ Цветан Антов бе там като единствен от треньорите в НБЛ. Той коментира, че събирането на историята на българския баскетбол в алманах е прекрасна идея. Самият Антов е съдействал за събирането на архиви за този спорт от Плевен. „В последно време този спорт е поставен встрани. Това обаче може би се дължи на нивото на самия спорт в България в момента. Младите трябва да знаят историята, защото като знаеш историята, имаш и бъдеще", коментира баскетболистът. И допълни, че за него е удоволствие да срещне на представянето много свои предшественици в своя спорт - „ние сме от една кръвна група и говорим на един език", каза още спортистът.

 

Цветан Антов е баскетболист, основен състезател на националния отбор на България, Спартак (Плевен), Лориен (Франция) и Лил (Франция) през 90-те години на ХХ век. Антов има бронзов медал от европейското първенство с младежкия национален отбор по баскетбол, две шампионски титли и една купа на България със Спартак (Плевен). Като капитан на Спартак (Плевен) Антов има съществена заслуга за най-големите европейски успехи на клуба. С Цветан Антов в редиците си Плевен побеждава най-титулованите клубове на Стария континент Реал (Мадрид), Партизан (Белград), Бенфика (Лисабон) и др. в турнирите на ФИБА през 1995 и 1996 г. След прекратяването на състезателната си кариера Антов става старши треньор на плевенския Спартак, а по-късно и президент на клуба. Кандидат за евродепутат от листата на АБВ.