МИЕ: Не обсъждаме въпроси за продажба на дялове от БЕХ
Секция: ИКОНОМИКА
16 Април 2014 16:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
МИЕ: Не обсъждаме въпроси за продажба на дялове от БЕХ

София /КРОСС/ Министерството на икономиката и енергетиката не обсъжда въпроси за продажба на дялове от БЕХ. Това съобщиха от ведомството по повод появилата се в медиите информация, че руска компания е отправила оферта за купуване на дял от БЕХ.
По-рано днес сайтът Mediapool съобщи, че руската "Стройтрансгаз", чийто собственик е близък приятел на президента Владимир Путин, е отправила оферта към закупуване на дял от Българския енергиен холдинг (БЕХ). Компанията, която се кани да строи българската част на газопровода "Южен поток", е в преговори и за изкупуване на "Енергоремонт холдинг". От българското дружество потвърдиха пред Mediapool, че има интерес от руски инвеститор, без да уточнят името му.
Голяма руска компания проявява интерес за придобиване на акции в "Енергоремонт холдинг" АД, се казва в официално съобщение на компанията.
Холдингът и неговите 7 дъщерни дружества са дългогодишни производители на енергетично оборудване, резервни части и металоконструкции както за текущо поддържане и капитални ремонти, така и за реконструкции и рехабилитации на основно оборудване в енергетиката - ТЕЦ, ВЕЦ и АЕЦ, в химията и металургията. Компанията има 45 годишна история в областта на енергетиката и изграждане на нови енергийни и индустриални обекти.
Руско дружество проучвало възможностите за партниране с "Енергоремонт Холдинг" с цел съвместно участие в България в проекти за модернизация и изграждане на енергийни мощности, ядрената енергетика, минното дело и железопътния транспорт, е посочено в съобщението.
В него се казва още, че интерес представлява и използването на изградената от българския холдинг логистика на Балканите, Ирак и Саудитска Арабия.
Стратегията за развитие на "Енергоремонт холдинг" АД, която беше представена през май миналата година, предвиждаше разширяване на пазарното присъствие в Югоизточна Европа и Близкия Изток с участие в проекти за ремонт и поддръжка на съоръжения на нефтената и газова промишленост и транспортната инфраструктура. Холдингът започна изпълнение на нови проекти в Косово и Македония, откри представителство в Сърбия и продължава реализацията на енергийни и инфраструктурни проекти в България.
Мажоритарният собственик на "Стройтрансгаз" е приятел на Путин, но е в черния списък на САЩ
Руската "Стройтрансгаз" е основана през 1990 г. като неголяма строителна компания. През годините обаче прераства в мощен холдинг, който работи като инженерингова и строителна компания в областта на енергетиката, нефтогазовата и химическа промишленост, пътно строителство и промишлената екология. Изграждала е редица газопроводи и компресорни станции в Русия и зад граница в САЩ, Индия, Гърция, Финландия, Алжир, Чехия и други.
Мажоритарен собственик на "Стройтрансгаз" с над 96% е STG Holdings Ltd, в което 63% се държат от Volga Group на бизнесмена Генадий Тимченко, когото често наричат приятеля на президента на Русия Владимир Путин. Тимченко попадна в черния списък на САЩ заради анексирането на Крим. "Газпромбанк" държи 20% от акциите на строителната компания. Предприемачите Максим Воробьов и Михаил Кенин имат съответно по 11.3% и 5.7%.
Генерален директор на "Стройтрансгаз" е Вадим Гуринов, а председател на съвета на директорите е Игор Ромашов.
Руската компания е сред основните големи подизпълнители на "Газпром" за строителство на компресорни станции и е сред инициаторите за изграждането на "Южен поток". Заедно с пет български фирми неофициално се твърди, че е избрана да строи и българският участък.