Малките пациенти в УМБАЛ „Александровска“ боядисаха яйца
Секция: БЪЛГАРИЯ
17 Април 2014 16:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Малките пациенти в УМБАЛ „Александровска“ боядисаха яйца

София /КРОСС/ Деца, на лечение в Педиатричната клиника на УМБАЛ „Александровска" боядисаха пъстри великденски яйца. Инициативата е на „Сдружение Азбукари" в партньорство с УМБАЛ „Александровска", за популяризиране на Националната кампания за социална интеграция „Вярвам в теб!"
Както повелява обичаят първото яйце беше боядисано в червено. С него медицинските сестри натъркаха челцата на малките деца и ги благословиха да са живи, здрави, алени и засмени.
Доброволците от „Сдружение Азбукари" запознаха децата с различни техники за боядисване на яйцата, подариха им забавни и образователни детски книжки и ги почерпиха с вкусни козунаци, осигурени от детска кухня „Българче". „Целта на инициативата е децата да се запознаят с обичаите за Великден, като боядисват и рисуват яйца и участват в развлекателни игри, свързани с големия християнски празник. Ще се радваме, ако сме направили децата щастливи и сме ги докоснали до домашния уют", каза председателят на сдружението Цвета Кирилова.

Педиатричната клиника на Александровска болница е най-старата в страната, основана през 1905 г. Тя е тясно профилирана за лечение на остри дихателни инфекции и за диагностик,а и лечение на хронични белодробни заболявания при деца на възраст от 30 дни до 18 години. Лекарите от клиниката насърчават прилагането на добрите лечебни практики в лицето на доброволните инициативи, тъй като те помагат на децата да преодолеят страха си от болниците и провокират активността на пациентите в тяхното оздравяване
Целта на Националната кампания „Вярвам в теб!" е да бъде създадена детска площадка, подходяща и за деца с увреждания в град Велико Търново. Азбукарите и техните доброволци организират поредица от инициативи, в които се включват деца на различни възрасти, за да им разкажат колко важно е да бъдат толерантни към връстниците им в неравностойно положение. Повече за кампанията на: www.azbukari.net.