Великденската трапеза излиза по-евтино в малките градове
Секция: БЪЛГАРИЯ
17 Април 2014 21:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Великденската трапеза излиза по-евтино в малките градове

София /КРОСС/ Великденската трапеза излиза по-евтино в малките градове, показа проучване на "24 часа". В Смолян миникошницата за четиричленно семейство струва 44 лв., докато в столицата същите продукти са 53 лв. Причината - в Родопите може да се намери агнешко по 10 лв./кг, а в София цената е поне с 2 лв. повече. Всъщност във всеки град има доста големи разлики в цените на продуктите. Оказа се, че при повече обикаляне могат да се спестят до 30 на сто Сравнихме цените на 3 кг агнешки бут, 30 яйца, 1 кг козунак, 3 марули, по 2 връзки репички и пресен лук и по 1 кг домати и краставици.


Продуктите тази година са със 7-8% по-евтини от миналата, заяви шефът на Държавната комисия по стоковите борси Едуард Стойчев. Например цената на агнешкия бут е със 7,6% по-ниска, а на плешката - с 8,6 на сто. Средно месото е около 12-13 лв./кг, което е с 1 лев по-малко от същия период на 2013 г.
На пазара се намира и по-евтино замразено агнешко, но то е внос от Нова Зеландия и Австралия. "Такова месо няма да е прясно и няма да има такъв вкус като българското", коментира Стойчев.
За по-евтино комбинативни граждани се кооперират и обикалят селата, за да си вземат живи агнета направо от кошарите. Обикновено две семейства си делят по половин агне. Така са сигурни, че месото е прясно и българско. Стопаните се споразумяват на около 6-7 лв. живо тегло. Някои дори са склонни да заколят и одерат животното. Пенсионери обаче масово минават с набор за дроб сарма вместо бут или плешка за празника. Замразен в магазините, той е между 4 и 5 лв. за килограм.
Шефът на Националната асоциация на животновъдите Бойко Синапов пък твърди, че е недопустимо в магазините агнешкото да струва над 14 лв./кг. Според него нормалната цена била 10-11 лв., защото килограм живо тегло се изкупувал по 5 лв.
При другия традиционен продукт за Великден - яйцата, пък цената е стабилна от месеци със средни стойности около 19-20 ст. за бройка и не се очаквали ексцесии по празниците. В големите вериги дори има кора от 30 яйца на промоция, която струва 4,79 лв., или по 16 стотинки бройката.
3-4 лв. излиза пък зелената салата за Великден. Марулите са по 50-60 ст., репичките 50-70 ст., а връзката пресен лук - 30-50 ст.
Българските домати поскъпнаха точно седмица преди празника. На едро цената им скочи с 8 на сто до 2,60 лв./кг, а по пазарите са 3-3,50 лв. С около 50 ст. по-евтини са гръцките домати. Краставиците пък са по 1,50-2 лв./кг. Килограм класически козунак излиза над 5 лв. Най-често се продават 400 грама - цените варират от 1,40 до 3 лв.
Българските яйца се превърнаха в хит сред жителите на Северна Гърция преди Великден. Жителите на района около Комотини все по-често пресичат ГКПП "Маказа-Нифея", за да напазаруват евтини български стоки.
Българските яйца са 2 пъти по-евтини от предлаганите в Гърция. При южните ни съседи бройката на яйцата, снесени от свободни кокошки, струва 0,30 евро, а другите са 0,20-0,22 евро. Между 20 и 24 стотинки се купуват яйцата в кърджалийските магазини.
Тази пролет обаче гърците не проявяват традиционния интерес към българските агнета, защото цената на традиционното за Великден месо в Кърджали и Комотини се изравни - килограмът и в двата града излиза около 6 евро.
Не оставяйте пазаруването за последния момент, съветват препатили. Всяка година цените са най-високи в събота. Тогава и изборът на продукти е по-малък, защото хубавото месо отдавна е купено. Яйцата годни до 28 дни след снасянето.
Срокът на годност на яйцата не може да бъде повече от 28 дни след снасянето, обясниха от агенцията по безопасност на храните. Той е записан на етикета, който е задължително да има на опаковките. Върху всяко яйце не може да има срок на годност, защото според еврорегламентите на черупката трябва да има само маркировка с 6 цифри и 2 букви, казаха от агенцията. Първата показвала начина на отглеждане на кокошките. 0 е за биояйцата, 1 - от свободни кокошки отглеждани на открито, 2 - за подово отглеждане, и 3 - за клетъчно.
Буквите пък показват страната на произход - BG за България. Следващите цифри са кодът на областта, в която се намира птицефермата, а последните три - номер на производителя. Съветите на експертите са, когато купувате месо, да гледате дали има задължителната здравна маркировка, която е с овална форма с буквите ЕО и ветеринарния регистрационен номер на предприятието.