Стойчев: Наесен може да гласуваме за парламент и президент
Секция: БЪЛГАРИЯ
18 Април 2014 10:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Стойчев: Наесен може да гласуваме за парламент и президент

София /КРОСС/ Възможно е през есента да гласуваме едновременно за парламент и президент, това заяви в студиото на TV7 социологът Кънчо Стойчев. Според него президентът Росен Плевнелиев се е превърнал в най-голямата тапа на политическите процеси у нас.
Пътят на България напред минава през парламентарни избори, организирани на основата на консенсус и проведени легитимно, особено на фона на събитията в Украйна и задълбочаващата се криза, от която страната ни ще бъде един от най-големите потърпевши.
Предстоящият евровот ще бъде определящ за двете най-нови политически сили у нас - "България без цензура" (ББЦ) и АБВ, коментираха социологът Кънчо Стойчев и политологът Димитър Димитров. От изборите за Европейски парламент (ЕП) през май ще стане ясно дали новите партии ще добият стартова позиция за парламентарния вот. По думите на Кънчо Стойчев най-голям шанс да изпрати свой представител в ЕП има ББЦ, тъй като трети месец държи положителен тренд в социологическите проучвания, за разлика от АБВ, които бележат спад.
Отливът от формацията на президента (2002-2012) Георги Първанов социолозите обясняват с факта, че той е много добре познато лице и е нормално след първоначалния ентусиазъм да последва разочарование в избирателите. Успехът на ББЦ пък се дължи до голяма степен точно на това, че лидерът на партията Николай Бареков не е познат като политик.