Плевнелиев и Байдън обсъдиха ситуацията в Източна Украйна
Секция: ПОЛИТИКА
18 Април 2014 14:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Плевнелиев и Байдън обсъдиха ситуацията в Източна Украйна

София /КРОСС/ Подкрепа за независима, единна и демократична Украйна изразиха в телефонен разговор президентът на България Росен Плевнелиев и вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън. Двамата обсъдиха напрегнатата ситуация в Източна Украйна и подчетаха, че Русия трябва да предприеме незабавни действия за намаляване на напрежението. Народът на Украйна трябва сам да реши своето бъдеще чрез провеждането на свободни и демократични избори, посочиха двамата лидери.
Вицепрезидентът Байдън потвърди категоричната ангажираност на САЩ с осигуряването на колективната сигурност на своите съюзници в НАТО и благодари за ролята на България в укрепването на трансатлантическото парньорство.
Росен Плевнелиев и Джо Байдън обсъдиха още положението в Югоизточна Европа и усилията за укрепване на основите на демократичната държава - върховенството на закона, независимостта на медиите, пазарна икономика, работещи институции.
По време на разговора президентът Росен Плевнелиев посочи и стъпките за енергийна диверсификация, който България е предприела.