Храни без калории
Секция: Здраве
19 Април 2014 10:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Храни без калории

/КРОСС/ Най-ефективният начин за отслабване е като ограничим калориите и започнем да правим упражнения по-често. Често, особено когато преминаваме през стресираща ситуация, това може да е особено трудно. Според клиниката Мейо, когато хората са стресирани, те се обръщат към храната като начин за разсейване. Това обаче много често води и до чувство за вина. Вместо да се чувстваме виновни, можем да се възползваме от тези храни без калории. Те не само ни доставят важни хранителни вещества, но и изискват повече калории за храносмилането си, отколкото в действителност съдържат.

Боровинки

Боровинките са вкусна храна без калории. Като допълнителен бонус те понижават и холестерола. Единственият минус е, че през зимата боровинките са скъпи, затова пък можем да си ги набавяме, когато са в сезон, и да ги замразяваме във фризера.

Целина

Когато ни налегне нуждата да похапнем нещо, за да уравновесим емоциите си, е изкушаващо да грабнем първото готово нещо, което видим - като пакетче картофен чипс. За да избегнем това, в началото на всяка седмица можем да измиваме и нарязваме определено количество целина и да я съхраняваме в пластмасова кутия в хладилника. За да остане без калории, е добре да я консумираме без да я потапяме в сосове и дресинги.

Моркови

Ако целината сама по себе си не е най-любимата ни храна, можем да добавим малко моркови към сместа. И двете храни след храносмилане не носят на организма калории. Смесването им може да е полезно, защото тези зеленчуци съдържат различни витамини и минерали. Също като целината, можем да обелим, нарежем и складираме в хладилника моркови в началото на всяка седмица или пък да си купим буркан с готови бейби морковчета.

Домати

Повечето хора не гледат на доматите като на съблазнителна храна, но всъщност те са сладки и засищащи. Чери доматите са дори още по-добра опция, защото не изискват никакво приготвяне и са готови за консумация.

Диня

Динята е един от най-типичните летни плодове, а сладкият й вкус я превръща в перфектен десерт. Тъй като отнема известно време да се приготви за ядене, е добре да я нарежем преди да настъпи пристъпът на глад.

Ябълки

Ябълките са не само вкусна храна без калории, но са и чудесен източник на фибри. Тъй като фибрите ни поддържат сити по-дълго, ябълките са може би най-засищащата храна без калории в този списък. Друга полза е, че не е нужно да ги съхраняваме в хладилника. Те могат да се държат където и да е на стайна температура, което ги превръща в перфектния начин за задоволяване на пристъпите на глад следобед на работа или където и да е извън вкъщи, пише
www.dieti.info.