Първите операции с роботизираната система "Да Винчи" вече са факт
Секция: Здраве
19 Април 2014 14:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Първите операции с роботизираната система "Да Винчи" вече са факт

Плевен /КРОСС/ Първите две онкологични операции с роботизираната система "Да Винчи" бяха извършени в Университетската болница в Плевен. Според създателя на центъра професор Григор Горчев, България все още не се е отворила за новите технологии в медицината. В Плевен вече работи втора система за роботизирана хирургия и към онкогинекологичните операции се добавиха урологичните и коремните. Професор Славчо Томов, ректор на Медицинския университет и част от екипа, който работи със системата се изказа положително за новата система.
Поставяме началото на една съвсем нова революционна епоха въобще в българската хирургия с този нов вид оперативен подход, който ще даде шанс на много български пациенти със злокачествени тумори - на дебелото черво, а и други злокачествени коремни тумори да бъдат оперирани с роботизираната система, с всичките нейни предимства, посочи той.
Постигаме тази сигурност, която я постигаме с отворената хирургия, само че този път с много по-голяма прецизност. Това е голямото предимство, допълни проф. Ташко Делийски, ръководител на екипа на първите две коремни операции.
Специалистите изчисляват, че и финансово роботизираната система не прави хирургията по-скъпа, защото чрез нея се постига по-кратък болничен престой и временна нетрудоспособност на пациента, както и бързото му възстановяване и връщане на работа, съобщи БНР.