Потоп в Перник! Улици се превърнаха в реки, а мазета са под вода
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Април 2014 17:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Потоп в Перник! Улици се превърнаха в реки, а мазета са под вода

Перник /КРОСС/ Водна стихия е обхванала пернишкия квартал "Горно Могиличе". Улици и мазета са под вода, канализацията не може да поеме огромните количества вода и избива.
За проблема съобщи читателката на ZaPernik.com. Деница Тодорова, която е една от потърпевшите.
"Събуждането започва с гледка наводнение, мазетата на всички къщи са под вода, пътя пропадна и се превърна в река. Звъннахме веднага на Гражданска защита, а те от своя страна само погледнаха и си тръгнаха. Това е пълен кошмар живущите в този квартал са без избор никой не може да излезе от къщата си, нямам какво да направям освен да чакаме дъжда да спретнат и от Гражданка защита да се усетят и да направя нещо по въпроса.", сподели Тодорова.
Няколко пожарни автомобила, екипи на Гражданска защита и ВиК - Перник са пристигнали сутринта в квартала. Стояли по няколко минути и казали, че нищо не могат да направят по проблема, разказаха местните пред ZaPernik.com.

Празни бутилки и буркани от мазетата на хората са понесени от водната стихия по улиците. Дворовете, гаражите и мазетата на къщи в квартала са засегнати и се пълнят с вода. Някои от хората се придвижват с дълги ботуши, а тези, които нямат са в капан и чакат водата да спре.
"Не може да смогне канализацията. Иначе всичко идва от дъжда", каза перничанин, живеещ в квартала. В края на най - засегнатата улица се е образувало блато. Под чакълестата улица минава тръба, която поема водата от планината Голо бърдо, която е в близост до квартала. Тръбата е запушена и не може да поема водата, разказаха местните.
"Ромите след горичката са сипвали камъни, земя в шахтата. Шахтите са пълни!", разказа друг перничанин.
"Около 40 сантиметра вода имам в мазето. Чакам водата да спре. През едно лято беше същото. Тогава пак канализацията се беше запушила.", сподели живущ от улицата, превърнала се в река.
"От 112 ни казаха, че требвало водата да влезе хубаво в къщите и тогава щели да дойдат. Точно така ми казаха. И аз ги попитаха - Значи като се удавиме тогава ли ще дойдете? И те ми затвориха телефона.", оплака се перничанин.
Положението около съседните улици е същото. Там дори водата минава директно през дворовете на хората.
На метри се намира парк "Христо Ботев", където се е образувало езеро от потопа.