Бивш политзатворник: България не е успяла заради маневрите на Живков
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Април 2014 18:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Бивш политзатворник: България не е успяла заради маневрите на Живков

София /КРОСС/ С Тодор Живков се познаваме лично. Имам много лични разговори с него, изпили сме много бутилки уиски заедно. Политиката му беше грешна, защото постави в зависимост българската икономика. Това разказа пред Нова телевизия бившият политически затворник Петър Бояджиев. България не е успяла точно заради маневрите на Живков. Той се е кълнял пред мен, че друго не е можел да направи и е правил най-доброто. Това не е вярно, това са дребни сметки. Това не е политическа стратегия. Точно поради тази причина тези мощности, които той създаде, бяха неефективни, коментира той.
„Познавам лично Андрей Луканов. Той искаше да ме убеди, че трябва да съм му съюзник. Но аз му казах, че няма да умре в кревата. Не го заплашвах, но като му гледах комбинациите, знаех какво ще стане. Той пусна толкова криминални, раздаде им пари. Той беше обладан от мисълта, че ще създаде капитализма и ще бъде неговият Бог.
На 10 ноември българите бяха подведени. Тогава руснаците изгониха Тодор Живков. Питам Живков как така бързо сдаде властта. А той каза, че руснаците са му я дали и сега са решили да си я вземат. Българите се объркаха и си помислиха, че са им подарили свободата. А свободата не се подарява. По този начин те останаха в един мутирал комунизъм. В България липсва правовата държава. Собствеността и до сега се държи под контрол, а човек има нужда от собственост", отбеляза Бояджиев.