Русия опрости 90% от дълга на Северна Корея
Секция: Русия
19 Април 2014 18:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русия опрости 90% от дълга на Северна Корея

/КРОСС/ Руският парламент е гласувал да бъдат отписани близо 10 милиарда долара от дълга на Северна Корея. Очаква се решението да улесни изграждането на газопровода до Южна Корея през територията на Северна Корея, предаде „Ройтерс".
Русия опрости дълговете на редица обеднели съюзници от съветската ера, сред които и Куба. Комунистическата икономика на Северна Корея, изпитваща сериозни затруднения, е точно 2 процента от икономиката на съседната Южна Корея. На 18 април Долната палата на Държавната дума е ратифицирала споразумението от 2012 година за отписване на почти целия севернокорейския дълг, възлизащ на 10,96 милиарда долара към 17 септември 2012 година. Останалата част от 1,09 милиарда долара ще бъде погасявана през идните 20 години на равни вноски на всеки 6 месеца.
Руският заместник -министър на финансите Сергей Сторчак заяви, че тези пари могат да бъдат използвани за финансиране на съвместни проекти в Северна Корея , включително за изграждане на газопроводи и жп линии в Южна Корея.