Пасхално поздравление на патриарх Кирил
Секция: Русия
20 Април 2014 00:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пасхално поздравление на патриарх Кирил

/КРОСС/ С честит Великден, който тази година отбелязва на 20 април целият християнски свят, поздрави вярващите в Русия и чужбина патриархът Московски и на цяла Русия Кирил.

- Великден го наричат празник на празниците и тържество на тържествата, защото са победени двата главни врагове на човека - греха и смъртта. Сега човек може да прекрачи през непреодолимата по-рано преграда по пътя към свободата и вечността. Преградата, която по-рано никога, и от никой не е била преодоляна. Нито от голямата мъдрост на философи и учени, нито от изяществото на художници и поети, нито от мощта на управляващи, нито от изкуството на дипломати. Христос отмени онова, което пречеше на всеки от нас да стане такъв, какъвто беше Той.

Малко преди кръстните страдания, в прощална среща с ученици, Христос казал: „давам ви нова заповед -да се обичате взаимно". Главното е взаимната любов на хората, въпреки всякакви различия. Та нали дефицитът на любов унищожава човека, разделя семейства, разрушава общества и държави.

В тези Великденски дни трябва да има особена молитва към Бога - за народа на Украйна, за примирение на враждуващите, за прекратяване на насилието, за взаимна милост на хората. Украйна е част от нашето сърце, в което с болка оттекват страданията на украинския народ. И затова аз, заедно с милионите православни хора особено се моля за мир в Украйна.

Християнин е не онзи, който знае за съществуването на Исус от книгите, а този, който чувства присъствието му в своя живот. На онези, които още нямат това чувство, от цялата си душа пожелавам да го получат.

Честит празник на всички! Христос Въскресе!