Google тества LTE с въздушни балони
Секция: Технологии
20 Април 2014 10:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Google тества LTE с въздушни балони

/КРОСС/ Google започна тестове за предаване на данни по проекта Loon в лицензирания честотен диапазон, в частност LTE, съобщи ubergizmo.com. Въздушнни балони, разположени в стратосферата, осигуряват интернет със скорост 10 Mbps в отдалечени райони.
Аеростатите се управляват чрез въздушни потоци и слънчева енергия, като за целта Google е разработил сложни алгоритми и модели за предсказване на траекторията, които отчитат множество фактори.
Тестовете се провеждат в пустинята Невада, на 160 километра от малкото градче Карлин. Компанията е получила разрешение за изпитания в лицензирания диапазон от Федералната комисия по комуникации (FCC).
Google използва два блока честоти за мрежи от четвърто поколение LTE. По този начин се решава потенциалният проблем с интерференцията.
Използването на LTE честоти от балоните на Google може да предизвика съпротива от мобилните оператори и регулаторите в различни страни. Засега обаче няма яснота дали Project Loon ще влезе в етап на комерсиална експлоатация, пише technews.bg.