САЩ реши да не щади Русия - праща Джон Тефт в Москва
Секция: СВЯТ
20 Април 2014 17:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
САЩ реши да не щади Русия - праща Джон Тефт в Москва

/КРОСС/ Джон Тефт може да стане новият посланик на САЩ в Русия. По-рано той оглавяваше дипломатическата мисия на САЩ в Украйна, Грузия и Литва. Това съобщи днес в. „Thе New York Times", отбелязвайки, че все още администрацията на Обама не е взела окончателно решение по този въпрос.
"Когато преди няколко месеца Белият дом започна да търси заместник на Майкъл Макфол, кандидатурата на Тефт бе поставена под съмнения заради опасенията, че опитът му в бившите съветски републики ще предизвика раздразнение в Русия. Сега (след влошаването на руско-американските отношения заради ситуацията около Украйна) САЩ не се страхува от реакцията на Кремъл", посочва изданието.
Тефт оглавяваше дипломатическата мисия на САЩ в Украйна от ноември 2009 г. до август 2013 . През 2000-2003 г. той е посланик на САЩ в Литва, а през 2005-2009 - в Грузия. От 1996 г. до 1999 г. Тефт е заместник- посланик на САЩ в Москва.
През февруари тази година предишният посланик на САЩ в Русия Майкъл Макфол обяви, че подава оставка. Той мотивира решението си с лични причини и на 26 февруари напусна Москва.