Българска фирма облича швейцарската "Гражданска защита"
Секция: ИКОНОМИКА
20 Април 2014 18:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Българска фирма облича швейцарската "Гражданска защита"

/КРОСС/ Българската фирма "Балкантекс" започва да произвежда облеклото за швейцарската "Гражданска защита", съобщи говорител на организацията с централа в Цюрих.
Поръчани са 35 000 горнища на анцузи в цвят сиво-оранжево, 100 000 тениски и 65 000 пуловера тип поло. Сделката е за 2 милиона швейцарски франка (1,6 милиона евро). Производството започва през май. Първите доставки ще бъдат извършени още през лятото.
Обществената поръчка е била спечелена през април от швейцарската фирма за работно облекло и униформи "Крос фешън" ООД, основана от Вернер Дубно през 1969 г. И досега в Швейцария тя е водеща в бранша под ръководството на Самуел Дубно, син на родоначалника на фирмата.
Дубно-младши е бил толкова впечатлен от българското качество на текстилни изделия, че е изнесъл оперативния си бизнес у нас. От Швейцария действа само Управителният съвет.
"Крос фешън" значително разширява бизнеса си след скандал през есента на 2012 г. с конкурентна фирма, чието име по етични причини не споменаваме. Тогава в. "Зонтаг цайтунг" публикува съсипващ материал, че нейните облекла се произвеждат в гета в Мумбай, Индия, срещу мизерни надници. В Швейцария подобна експлоатация, макар и зад граница, е под законова възбрана. След журналистическото разкритие съд в Цюрих налага забрана на въпросната фирма да произвежда в Мумбай.
При възлагането на сегашната общесгвена поръчка фирмата "Крос фешън" е представила доказателства, че подизпълнителят в България "Балкантекс" спазва изискванията за условия на труд, за заплащане по местните стандарти и се придържа към нормите за опазване на климата. Последното ще рече, че не се използват вредни оцветители, които при пране попадат в подпочвените води и се превръщат в опасност за хора и животни.
"Надниците при текстилната промишленост са едни от най-ниските. Конкуренцията е голяма, борбата е за пазари. Ние сме в състояние непрестанно да подобряваме производството си от гледна точка на екологията и в социален аспект, но каква е ползата за работниците, ако не можем да продадем продукцията си? Ето защо се насочихме към България, където производството е качествено и по-евтино, а условията на труд са несравними с тези в Индия или Бангладеш. В България са валидни директивите на ЕС", обяснява изнасянето на оперативния си бизнес у нас Самуел Дубно, пише clubz.bg.