Футболните фенове са лоши. А полицията?
Секция: Интервюта
21 Април 2014 14:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Футболните фенове са лоши. А полицията?

Фенове на "Локомотив" (Пловдив) умишлено спряха дербито с "Ботев".

Причината е, че все по-малко харесвали клубния си шеф Коко Динев. Запалянковците все имат някаква причина. Едни съблякоха топ треньор заради реплика от миналото. Други не купуват достатъчно акции и си намират всевъзможни оправдания за това, а залогът е да спасят любимия си клуб. Трети издигат свастики на трибуните. Голямо събирателно число от всички тях се бият, хвърлят бомби и димки, правят провокации...

Заради такива неща нормални почитатели на футбола не искат да ходят по мачове, а когато го направят биват обвинявани, че били "театрална публика".

Първите коментари след прекратения мач на "Лаута" вчера осъдиха феновете. Не е това начинът за протест и опълчване срещу и без това спорна фигура като Динев. Рискуваш здравето на други хора и правиш грозни сцени на футболен празник и в навечерието на голям християнски. Всичко изредено по-горе е точно така.

Една институция обаче пак се измъква между... бомбите. Родната полиция. Дето ни пази. След спрения двубой видяхме бомби и военни димки, големи колкото пъпеши. Как са вкарани в стадиона?

Нещо не е наред.

Клубовете плащат луди пари за охрана - ставките са доста солени - според броя на ченгетата, ранга и времетраенето. Има случаи, в които 1000 полицаи пазят 3-4 хиляди запалянковци. На порутените стадиони обаче се вкарва всевъзможна пиротехника. След това дисциплинарната комисия на БФС наказва отборите, понякога с повече от 5000 лева на кръг, заради "нерегламентирано използване на пиротехнически изделия".

Как така отборите плащат хем на полицията, хем на футболната централа, а накрая пак те са виновни?

Може би се очаква да дисциплинират публиката си?! Сега "Локомотив" най-вероятно ще понесе служебна загуба, яка глоба, може би лишаване от домакинство или мач пред празни трибуни. А отборът искаше да се надиграва с големия си противник и го правеше, докато вкаралите на стадиона цял арсенал бомби, димки, сигнални ракети и твърди предмети не решиха друго. Някой ще реши, че полицаите са направили "партия" с феновете, за да могат последните да изпълнят целта си. Дано поне не е така.

Не, просто става въпрос за небрежност. А вече си изпатихме жестоко през годините. Почина здрав и прав мъж в центъра на София заради бомбена канонада между агитки на "Левски" и ЦСКА. После едно момиче осакатя, тъй като го удари в главата адска машина, пак с големината на пъпеш. Фоторепортери пострадаха от самоделки. Че и полицаи, изправили се срещу най-лудите в секторите зад вратите. Какво още трябва да се случи?

Преди няколко години на един мач "Левски" - ЦСКА (1:3) на "Герена" журналисти се внедриха в публиката на "червените" за шествието и влизането в сектор "Г". И описаха след това покъртителни неща. Хилядите полицаите в нито един момент не са ги проверили. Дори за билети, преди да стъпят на трибуната! Мнозина помнят какво се случи: първо нахлуха повече от планираното, а и вкараха арсенала си от ракети, бомби, димки, самоделки... Почнаха да трошат сектора, стана напечено и униформените ги изтласкаха навън. На излизане едва не стана трагедия, тъй като и стадион "Георги Аспарухов" отдавна е в графата "опасни за масови събития". ЦСКА би на "Герена" едва за втори път в историята, но преките очевидци на триумфа - фенове на армейците, бяха единици.

Проблемът е в друго.

Години наред по футболните стадиони сърбаме едни и същи попари. И все не научаваме уроците. Някои сме влизали на мачове в чужбина с по 80-90 хиляди зрители и знаем какви проверки се правят там. Как се пипа на входовете, а в същото време по време на самия двубой полиция не се вижда. В случаи като този в Пловдив, отговорността е на този, който охранява и има подписан договор за това. Време е някой да потърси отговорност от полицията.

И полицията да си я понесе.

Коментар на Валентин Маринов