Тютюнджиите пак на барикадите
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Април 2014 14:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Тютюнджиите пак на барикадите

/КРОСС/ Производителите на тютюн с количества над 2 тона излизат на масов протест, който е насрочен за 24-ти и 25-ти април. Те са решени да блокират граничните пунктове с Гърция. Недоволните от НАТ 2010 и МЗХ ще спират превозните средства по направлението ГКПП Илинден - Ексохи и ГКПП Кулата - Промахон, съобщиха организаторите от Гоце Делчев и Сандански.
Освен това производителите на ориенталски сортове тютюн правят собствена асоциация, която ще носи името "Басми". До това разцепление в редиците се стигна, след т.нар. консултативен съвет в МЗХ, на който присъстваха представители на НАТ 2010, фирмите на пазара и зам.министърът на земеделието и храните Бюрхан Абазов. Към момента в новата организация искат да членуват ощетените от квотния принцип стопани от общините Кирково, Момчилград, Гоце Делчев, Силистра, Свиленград, Хасково, Харманли и Сандански.
Същите изпращаме Декларация до всички представители на медиите в страната, за да изразим своето недоволство от този политически акт на правителството, точно 2 месеца преди редовните евроизбори. С това разпределение на парите по сортовите групи, ясно се вижда, че ДПС спонсорира близо 120 000 стопани и техните семейства с по 3 лева на килограм за ориенталски тютюн. Това са точно 33 283 заявители от смесените райони. Останалите производители сме ощетени с доплащане от само 2,04 лева на килограм продукция. Този деференциран подход ощетява хиляди семейства, които искат независима асоциация, която да не участва в политически поръчки и договорки, а да бъде независим барометър между защита на производителите на ориенталски тютюн от Южна и малка част от Северна България.
Изпращаме и нашата декларация до Вас. Предвиждаме и протести и затваряне на пътни участъци, ако правителството и компетентните органи не вземат отношение към този наболял проблем.