Свобода: Бихме предпочели силна социалдемократическа листа. Сега в България ще бъде различно
Секция: ПОЛИТИКА
23 Април 2014 10:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Свобода: Бихме предпочели силна социалдемократическа листа. Сега в България ще бъде различно

/КРОСС/Европейските социалисти не смятат да драматизират разцеплението на левицата у нас, стига заради него да не загубят места в следващия Европейски парламент. Това става ясно от думите на Ханес Свобода, бивш лидер на социалистите и демократите в досегашния парламентарен състав. 

67-годишният австрийски политик реши да се оттегли след 18 години като евродепутат, точно в момент, в който неговата партия се надява, за първи път от 1994-а насам, да вземе превес над ЕНП.

В интервюто за БНР Ханес Свобода коментира дали така нареченият „Европейски проект" наистина е обречен да се свие и постепенно да изчезне.

Няма да е преувеличено, ако кажем, че европейският проект е заплашен да изгуби силната подкрепа, на която се радваше през последните десетилетия. Националистите го атакуват, някои хора тук го приемат за даденост, на изток Русия разширява експанзионастичната си политика, а на юг, страни като Либия, продължават да са източник на напрежение. Така, че критичните фактори, с които сме заобиколени, не са малко и, ако не сме вътрешносилни, все повече ще губим и конкурентоспособност, и международни позиции, каза Свобода. 

За постиженията и пропуските на Европейския парламент, за Европейската комисия и ръководството на Европейския съвет той посочи: Основното постижение е, макар и непълната, но значително подоберната регулация на финансовите пазари и на икономическата рамка. голямото разочарование са липсата на силна политика за заетост, както и липсата на ефективни мерки срещу избягването на и неплащането на данъци.

Свобода посочи, че вече има изготвени програми за първите 100 дни на новата ЕК, някои от които са свързани с възстановяването на икономиката, други с разкриването на работни места, и уточни, че, ако за председател на ЕК бъде избран техният кандидат- Мартин Шулц, това ще е в коалиция с много други хора.

За българските социалисти той заяви: Винаги бихме предпочели да имаме силна социалдемократическа листа и сега трябва да отчетем, че в България, както и в някои други страни, ще бъде различно. За нас, като група, ще бъде важното е да имаме силни социалистически гласове в отделните страни, независимо от националните различия помежду им. И, дори да гледаме с тъга на разделенията на национално ниво, гледаме с надежда към възможността да имаме повече силни членове на групата на социалистите и демократите в следващия парламент.