"Газпром" се договори с Виена: "Южен поток" ще завършва в Австрия
Секция: ИКОНОМИКА
23 Април 2014 20:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Газпром" се договори с Виена: "Южен поток" ще завършва в Австрия

/КРОСС/ Делегация на „Газпром", водена от председателя на Управителния съвет на дружеството Алексей Милер, посети днес Австрия.

Във Виена Милер се срещна с изпълнителния директор на OMV Герхард Ройс. Двамата обсъдиха въпросите, свързани с доставките на руски природен газ за страната. Същевременно бе призната и дейността на „Газпром" като надежден доставчик, значително допринесъл за енергийната сигурност на Австрия и тази на Европа като цяло. Беше отбелязано и че, че сегашната геополитическа ситуация потвърждава уместността на алтернативните маршрути на руския газ за европейските потребители.

По време на това свое посещение Алексей Милер се срещна и с австрийския министър на икономиката Райнхолд Митерленер. Двамата обсъдиха как ще продължи сътрудничеството между Русия и Австрия по отношение на енергетиката. Беше отбелязано, че взаимноизгодното партньорство заема специално място в укрепването на икономическите връзки между двете страни, както и че по-нататъшното коопериране в газовия сектор носи големи перспективи.

В края на срещата Милер заяви: „С цел да се оптимизира проектът „Южен поток", вземайки се предвид съществуващото портфолио от договори на „Газпром", ние се съгласихме с предложението, отправено от австрийска страна, да се проучи възможността за изграждане на участък от газопровода на територията на Австрия. Това ще се случи в рамките на текущото междуправителствено споразумение и паралелно с продължаващата работа по изграждането на газопровода на територията на Словения. „