Стартира „Младежка спортна доброволческа академия"
Секция: СПОРТ
23 Април 2014 20:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Стартира „Младежка спортна доброволческа академия"

/КРОСС/ „Асоциация за развитие на българския спорт" стартира „Младежка спортна доброволческа академия" по проект BG13/A5.1/501/R3, програма „Младежта в действие", финансиран от Европейската комисия.

В първия ден от проекта, участниците участваха в разнообразни активности, които имаха за цел да ги сплотят като екип и да ги запознаят с основите на доброволческата дейност и спортни кампании, организирани от доброволци като Move week - Европейска седмица на физическата активност и спорта.

На 23 април, втори ден от мероприятието, младежите имаха възможността да дискутират с отговорниците за създаване и прилагане на политики в сферата на доброволчеството в България. Форума бе открит от Йоанна Дочевска - председател на Асоциацията - организатор, Моника Панайотова - член на Европейски парламент, Димитър Дилчев - кмет на Столична община - район „Студентски". Представени бяха „Асоциация за развитие на българския спорт" и проекта, който събра в София активни младежи между 18 и 30 години от цялата страна. Кмета на район „Студентски" подкрепи кампанията и сподели плановете на района, който представлява за работа с доброволци в сферата на детски спортни мероприятия през ваканцията.

От страна на Министерство на младежта и спорта Христо Раев предостави визията на ведомството за развитието на доброволческата култура, създаване на доброволчески възможности, гарантиране правата на младежите, популяризиране на доброволчеството. Относно регламентацията и политиките за устройството на новата програма на Европейската комисия „Еразъм+" Пламен Георгиев от НЦЕМПИ запозна участниците с актуалните процедури за кандидатстване на организации от България.

Георги Драганов - главен асистент в НСА „Васил Левски" постави акцент върху нуждата от преориентация на средства от професионален към масов спорт. Моника Панайотова сподели с участниците за възможностите за финансиране за доброволчество, спорт и младеж на Европейско ниво, приложими за България. Тя сподели статистики за нормативната уредба в доброволческата дейност в Европа, новия приоритет масов спорт, средствата и дейностите заделени за тази дейност.

„Доброволчеството трябва да стане „привлекателно", за да развием обществото и да създадем доброволческа култура и солидарност" сподели още Панайотова. Народния представител Ирена Соколова запозна участниците в Академията с нормативната рамка в сферата на доброволчеството, разглеждана и към момента в Народното събрание: „Правния статус на доброволеца липсва и има остра необходимост от законодателна рамка" добави тя, като това мнение бе споделено от присъстващите.

Вера Кирилова от Национален алианс за работа с доброволци сподели личен опит от множеството мероприятия, които заедно с организацията си са организирали и добави: „Доброволчеството не е дарителство или благотворителност, не е еднократен акт, доброволчеството е целенасочен, организиран процес. Проф. Петър Банков направи ретроспекция и диагноза на доброволчеството в спорта в България и обобщи, че „Необходим е модел на управлението и развитието на спорта в свободното време, като част от този модел са и човешките ресурси".

Функционирането на местната власт и начините на взаимодействие с нея в доброволчески кампании представи най-младия кмет в Столична община - представляващия район „Лозенетц" - Любомир Дреков. „Подкрепата от страна на местната власт към доброволческата дейност в училищна възраст провокира инициативността на младежите и води до активна и мотивирана местна общност".

Валентин Тодоров от БНФ Карате направи анализ на функционирането на спорта в държавата ни и даде практическа информация за създаване на спортен клуб и спортна федерация, което би било полезно за бъдещите дейности за организирана спортна дейност на част от участниците. Теодор Василев от Международната награда на херцога на Егинбург показа комбинацията от спорт и доброволчество, които тя предлага за млади хора над 14 години. Галя Пухалева от Българска федерация по лека атлетика представи една интересна част от доброволческата дейност, а именно - шаперонстването при допинг тестиране. Заместник председателя на Националното представителство на студентските съвети Иван Кутуев обобщи функционирането на студентските съвети и възможностите за доброволчество в образователната система. Асистент Ивайло Лазаров от катедра „Лека атлетика" към НСА „Васил Левски" представи структурата на Наръчник на младия доброволец в спорта и чрез интересни активности обощи предложенията на участниците.

Оценката от първите два дни на събитието е изключително положителна и от страна на участници и от страна на лектори. Младежката спортна доброволческа академия продължава до събота, като пред следващите дни младежите ще преминат обучение по важните знания и умения, които един доброволец трябва да притежава, теория и практика в организацията на едно спортно събитие. В събота ще се проведе и състезание за деца по методиката на Световната федерация по лека атлетика - „Детска атлетика.