Край на луксозните автомобили, яхти, вертолети и самолети по Програмата за развитие на селските райони
Секция: ИКОНОМИКА
24 Април 2014 13:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Край на луксозните автомобили, яхти, вертолети и самолети по Програмата за развитие на селските райони

/КРОСС/За предишния период са финансирани около 73 проекта за луксозни автомобили, яхти, вертолети и самолети по мярка 311 за транспортна инфраструктура по Програмата за развитие на селските райони. Това заяви министърът на земеделието и храните Димитър Греков след участие в дискусия в НДК за проблемите на българското производство на храни.

Част от тях са закупени, най-вече автомобили, но ние взехме решение на УС на Фонд "Земеделие" да не участват повече такива проекти с луксозни возила, каза министърът. ЕК няма да признае и тези средства, които са вече изразходвани. Всички такива проекти ще отпаднат, потвърди Греков. ЕК след направената проверка ще реши дали средствата за тези возила да се връщат или не, а занапред парите по тези проекти ще бъдат пренасочени към същата мярка, увери той. 

Министър Греков няма информация за незаконните сечища в Рила и за някакви нерегламентирани плащания, той призова, който има такава информация да я представи на ведомството му. "Никой пред мен не е представил този въпрос, повтори министърът и смята, че в земеделската комисия в НС ще има изслушвания по скандала. Проверката, която се направи, сочи, че това не е незаконна сеч", каза той.

До този момент по програмата за развитието на селските райони няма спрени средства. Това обяви на пресконференция министърът на земеделието и храните Димитър Греков.
Греков обясни, че от стартирането на програмата до момента са направени 4 одита. Тези средства, за които се говори в публичното пространство, че ще бъдат загубени, категорично няма да се случи, подчерта земеделският министър.

Проверките на ЕК са за периода 2010-2013 г. Искаме да измием онзи срам от лицето българско, който предишните управляващи са направили, така че да не се изгуби и 1 евро за българските земеделски производители, поясни още Греков.

В Северозападна България язовирите, които са прелели са общинска собственост и на Министерството на околната среда, при другите - собственост на "Напоителни системи" преливане няма, отбеляза министърът в отговор на въпрос. Преди около два месеца имаше подадена информация за Ружинци, за дига, която беше пред скъсване, взехме мерки, отпуснати са необходимите средства и ремонтът бе приключен преди две седмици, каза той. Нямаме сведения за диги под риск, категоричен е Греков. Можем да бъдем спокойни, дори очакваме още повече валежи, защото те са необходими за българското земеделие и за някои язовири, които са под критичното необходимо ниво, каза той.

Смело мога да кажа, че с българските храни, които се произвеждат у нас можем да предпазим гражданите си от такива, в които има съставки на ГМО, отговори министърът на друг въпрос.