Гробът на Руфинка става туристическа атракция
Секция: Туризъм
24 Април 2014 14:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Гробът на Руфинка става туристическа атракция

/КРОСС/Гробът на героинята от прочутата родопска песен „Руфинка болна легнала" става туристическа атракция.

След като изрови историята на изпятата трагедия и възстанови гроба на момата, сега Недко Пашамов се е заел да търси спонсори за асфалтиране на 3.5 км черен път до родното й село Попрелка. За ремонта на отсечката са необходими поне 200 000 лв., пише "Преса".

„Гърците от камъни правят туризъм, а ние не можем да предложим историята си. Заради лошия път много малко хора стигат до Попрелка, а местните цял живот не са видели асфалт", казва Пашамов, който е председател на занаятчийската камара в Смолян. Той има намерение да регистрира сдружение на името на Руфинка, което да развива дейност в полза на туризма в родното й място. Чрез него ще се ремонтира пътя до селото, ще се облагороди гроба и ще организира събор за млади таланти, които ще се надпяват на поляните в селото с Руфинкината песен.

Приказно красивата девойка Руфие Чакалова си отишла от този свят преди да навърши 20 години. В момата се влюбил Асан Кичуков от съседната махала Надарци. Двамата били от заможни семейства, сгодили се и решили да се оженят, но коварна болест покосила младата родопчанка напролет. Мъката на цялото село след смъртта й е изплакана в тежка народна песен. Единствено на гроба на Руфинка цъфти бяла кандилка - цвете, събрало силата на майчината любов и скръбта на жената, изгубила едничката си рожба. След трагедията, която попарила семейството на девойката, родителите й се изселили в Турция. Две години след смъртта на Руфинка и майка й починала от мъка по чедото си.

160 години по-късно местните хора още пазят тъжната история, предавана от поколение на поколение. В Попрелка задружно живеят 10 души - без лекар, магазин и заведение. Редуват се в пазаруването от съседното село Кремене, където е най-близката бакалия. Провизиите по 3-километровия каменист път карат на катъри.

„Руфинка болна легнала" се пее в Родопите повече от век и половина, но е записана за пръв от Георги Чилингиров преди около 50 години. Напевът се прочу в цялата страна и от изпълнението на Васил Михайлов във филма „Краят на песента".