Стресът след мисия води до трагедии в рейнджърските семейства
Секция: БЪЛГАРИЯ
24 Април 2014 20:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Стресът след мисия води до трагедии в рейнджърските семейства

София /КРОСС/ Ден след трагедията във Враца, статистиката на смъртните случаи в армията се оказа информация за служебно ползване, обявиха от Министерство на отбраната.
Убийството на Клавдия Калчева повдига въпроси: на какъв стрес са подложени военнослужещите и защо трагедиите в семействата на рейнджърите не са изключение.

Занемарена грижа

Най-силен е стресът след завръщане от мисия. Затова в този период за военните се полагат най-много грижи. У нас, обаче, центровете за индивидуална работа със семействата на рейнджърите са закрити.
Отпаднала е и задължителната 7-дневна адаптация след връщане от мисия.
„Всичко това беше премахнато, а проблемът е сериозен защото голяма част от военнослужещите, 80%, се развеждат след мисия", посочва бившият военен министър Николай Цонев.
Според него рейнджърите се завръщат вкъщи с очакването да бъдат посрещнати като герои, а вместо това съпругите им ги натоварват с битови въпроси. В резултат военните преживяват сериозен стрес и искат отново да се върнат на мисия - в средата, в която се чувстват значими.
От военното министерство са категорични, че миналата година не е имало самоубийство, мотивирано от стрес в армията.

Извън тази статистика обаче остават ветераните

Георги Видов е ветеран от Ирак. Негов колега слага край на живота си преди година и половина. След мисия в Ирак войникът бил съкратен и психиката му не издържала.
Видов е лаконичен: „Докато има нужда да защитаваме името на България сме полезни. След това те забравят и те изхвърлят".

Никой не е застрахован

Загубата на работа и проблеми в семейството са сред най-честите причини за трагедиите.
„Не бих казал, че само определена категория хора са по-изложени на риск от подобно убийствено поведение, а точно обратното: няма застраховани хора срещу подобни прояви. Най-вече се касае за индивидуална уязвимост", коментира психиатърът проф. Дроздстой Стоянов.
Той допълва, че хората, които участват в мисии при екстремални условия са по-уязвими от другите, съобщи bTV.