Валежите продължават. Обстановката остава усложнена
Секция: БЪЛГАРИЯ
25 Април 2014 08:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Валежите продължават. Обстановката остава усложнена

/КРОСС/ Продължава да бъде усложнена обстановката в Северозападна България, където падналите дъждове причиниха големи щети. 

В две общини на област Видин - Чупрене и Ружинци - вчера беше обявено бедствено положение. Във видинските села Плешивец и Гюргич дъждът не е спирал. Реката е повишила нивото си, но опасност за хората няма, твърдят от кризисния щаб.

Там очакват тази сутрин екипи от социалното министерство, Агенцията по заетостта и Агенцията за социално подпомагане, които ще помогнат за компенсиране на щетите.

Според заместник областният управител Николай Тодоров причина за бедствието е стихията и не могат да се търсят конкретни виновници.

Под наблюдение са язовирите Дреновец и Гюргич в община Руженци. Това стана ясно на заседанието на кризисния щаб. На него присъства и председателят на Народното събрание Михаил Миков, който призова спешно да бъде решено снабдяването с питейна вода в три села в община Руженци:

Всички служби, които имат някаква ангажираност, ви моля да отидете на терена. Не ви говоря за МВР и тези, които са пряко ангажирани, а най-вече тези, които контролирате качеството на водата, защото има проблеми.

Без вода са селата Бело поле, Драженци и Гюргич. 

Язовирът край село Гюргич е почистен и се източва контролирано.

Тежка е обстановката и в монтанската община Георги Дамяново. Там река Огоста само за час е покачила нивото си с близо метър и е отнесла цяла улица в село Говежда. Има залети земеделски земи, но няма опасност за хората.

Пороен дъжд, придружен с градушка, наводни пътни участъци, дворове, земеделски земи и ливади в Ловешка област, където и в момента вали. Нивата на някои от водоемите са се повишили, но засега няма опасност от преливане.

Най-сериозно беше положението в Троянско. В село Голяма желязна бяха залети дворове, земеделски земи и ливади, а възрастна жена беше евакуирана от къщата й. Пътят между селата Борима и Старо село също беше залят.

На някои места водата, която се стича от стръмния бряг на стената, достига до метър, метър и половина. Засега няма опасност за хората, обясни областният управител на Ловеч Милко Недялков, цитиран от БНР. 

Поройният дъжд, придружен от градушка, наводни и главен път София-Варна в района на село Български извор. Водата там достигна 25 см и се наложи участък от пътя да бъде затворен за около половин час. Въпреки че беше отводнен и отворен за движение, пътят остава опасен, предупреди областният управител на Ловеч:

Водачите трябва да бъдат предупредени в този участък да карат с повишено внимание, тъй като значителни участъци от пътя са били заляти и пътят може да бъде хлъзгав и кален.

Милко Недялков добави, че след бедственото положение снощи през нощта обстановката в региона се е успокоила и нормализирала. Няма пострадали хора. Нанесени са само материални щети.

И днес валежите продължават. Повече дъждове се очакват в Северозападна България - до 15 - 20 литра на квадратен метър, прогнозират синоптиците.