Папазов: Всеки ден инвестираме над 1 млн. лв в транспортната инфраструктура
Секция: ПОЛИТИКА
25 Април 2014 12:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Папазов: Всеки ден инвестираме над 1 млн. лв в транспортната инфраструктура

/КРОСС/ Всеки ден се инвестират над 1 млн. лв. в транспортната инфраструктура на страната. Това показва отчетът за разплатените пари по Оперативна програма „Транспорт", представен от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов пред журналисти в град Сандански. По думите му за първите 114 дни на годината са платени 132,9 млн. лв. на бенефициентите по програмата.

Вече е постигнато съгласие относно бюджета и дейностите, които ще се финансират по новата Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014 - 2020 г.

„Бюджетът на програмата е почти 1,9 млрд. евро, като приблизително 70% от средствата са разпределени по равно между пътна и железопътна инфраструктура - по 673 млн. евро", допълни Данаил Папазов. По думите му е договорен по-голям финансов ресурс за столичното метро от около 400 млн. евро, а други около 25 млн. евро са осигурени за изграждане на интермодални терминали.

„Основна цел при планирането на новия програмен период е постигането на баланс на инвестициите между железопътна и пътна инфраструктура, както и между инвестициите в Северна и Южна България", каза още министър Папазов.

В рамките на деня бенефициентите представиха проектите, които подготвят за изпълнение до 2020 г. В събитието участваха и заместник-министърът на транспорта информационните технологии и съобщенията Петър Киров, директорът на дирекция „Координация на програми и проекти" в МТИТС Галина Василева, изпълнителният директор на Национална компания „Стратегически инфраструктурни проекти" Асен Антов, заместник-генералният директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура" Христо Алексиев, представители на Агенция „Пътна инфраструктура" и др.