Местните от село Розово не искат сирийски бежанци
Секция: БЪЛГАРИЯ
28 Април 2014 08:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Местните от село Розово не искат сирийски бежанци

/КРОСС/ Три сирийски семейства бяха изгонени от казанлъшкото село Розово в събота заради протести на местните хора. Без да е имало инциденти, жителите на селото настояваха бежанците да напуснат наетата от тях къща. 

Става въпрос за 17 души, от които шест са децата. Преди това доста време са прекарали в лагера в Харманли, докато получат статут на бежанци. Чрез агенция за недвижими имоти си намират къщата в Розово. В четвъртък пристигат с багажа си, което стресира местните.

Същата вечер напрежението се изостря и жителите на Розово излизат на протест. От тогава се събрат всяка вечер на протест с искане сирийските бежанци да се махат.

В събота чужденците са изведени от къщата.

Пред Нова телевизия местните заявяват, че по принцип нямали нищо против сирийците, но те нямали място в тяхното село. Преди да пристигнат трите семейства в Розово си живеели много задружно и спокойно. Сега местните заявяват, че вместо сирийци предпочитали украински бежанки.

Хората се притесняват за живота си, както и за имотите си. Слушали по телевизиите лоши неща за бежанците. Възрастните жени пък се притесняват от сексуално насилие.

В селото с 1000 души е събрана подписка с 550 подписа срещу бежанците.

„Как да комуникираме с тях, като не знаят български", питат местните.

Кметицата на Розово пък обясни, че никой не я е предупредил, че тези хора ще бъдат настанени там.

Хазяинът Димитър Стоянов, с прякор Шашмата, заяви, че е взел наем по 400 лева на семейство. Попитан дали им е върнал парите, след като хората са изгонени, Стоянов заяви: „На тях лично не. Не искам да коментирам това".

Семействата сега са в друго село, кое е то обаче остава тайна. Добре са, но вече нямат много пари и не смеят изобщо да излизат от къщата. Сирийците нямат и документи за самоличност, докато не представят пред държавата документи, че са се настанили някъде да живеят.