Променят движението по "Хемус" и "Тракия" заради празниците. КАТ, ДАИ и АПИ засилват контрола
Секция: Автомобили
30 Април 2014 08:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Променят движението по "Хемус" и "Тракия" заради празниците. КАТ, ДАИ и АПИ засилват контрола

/КРОСС/От днес се променя движението по магистралите "Хемус" и "Тракия" заради празниците. За да се избегнат километрични опашки, шофьорите ще могат да се движат по две ленти към морето, точно на местата, където има ремонти и се очакват най-сериозни тапи. 

На 67-ми километър на магистрала "Тракия" от днес до 5 май в неремонтираното платно към Бургас ще бъдат пуснати две ленти - и една в посока Пловдив-София.

Камионите, пътуващи от столицата към морето, ще бъдат пренасочвани от пътен възел "Мухово". Две ленти ще бъдат пуснати и на виадукта „Бебреш" по „Хемус". Алтернативен маршрут няма да има само по магистрала „Струма" по пътя София-Кулата.

Стотици хиляди се очаква да пътуват и по време на тези празници. 

"По всички основни направления ще има екипи на "Пътна полиция", които ще осъществяват контрол. Направени са изводи от предишните почивни дни, когато имаше леки затруднения в движението. Сега обаче считаме, че ще постигнем по-добър ефект", обясни пред Нова тв инспектор Валери Митов от "Пътна полиция".

Създадена е необходимата организация и има резервни екипи на КАТ. Разпределени са задълженията им, разпределени са по места и се знаят уязвимите райони и часове. Всичко е изчислено, така че да няма затруднение в трафика.

"Ще има засилен контрол по отношение на скоростта, ще се правят проверки и за неправоспособни шофьори. Заради очакваните валежи, те трябва да обърнат сериозно внимание на скоростта, с която се движат и да я съобразят с метеорологичните условия", коментира още Валери Митов. Той посъветва да се пътува през светлата част от денонощието и хората да не изчакват последния момент, за да се прибират след почивните дни. 

"Ще има засилен контрол на превоза на пътници и товари на автогарите и жп гарите. Ще се гледа техническото състояние на превозните средства и документите на водачите", обясни директорът на ДАИ-София Иван Христов.

Относно сигналите за препълнени автобуси по време на празници, той заяви, че именно затова контролът ще е завишен. Христов посъветва хората да не се качват в автобусите като правостоящи, защото техният живот е застрашен. 

Ако все пак попаднат на такива автобуси, гражданите могат да се свържат с областните отдели "Контролна дейност - ДАИ" на директен телефон за сигнали и нередности в транспорта - 02/940 9400.

Междувременно от днес стартират превантивна кампания за пътна безопасност. Експерти от Пътна полиция ще дадат съвети към участниците в движението. Кампанията е по повод не само предстоящите почивни дни, но и наближаващите абитуриентски балове.