Турция строи нова стена по сирийската граница
Секция: СВЯТ
08 Май 2014 08:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Турция строи нова стена по сирийската граница

/КРОСС/ Турция е започнала да строи нова стена по отсечка от югоизточната си граница със Сирия, в опит да се бори срещу контрабандата, нелегалната миграция и заплахата от бойците на „Ал Кайда" в редиците на сирийските бунтовници, съобщава Reuters.

Бетонни плочи са изникнали през последните дни по протежение на малко повече от километър по хълмовете на провинция Хатай - ивица земя, смятана от Дамаск за отнета й след Първата световна война територия, осеяна със селца, където процъфтява търговията през граница на всякакви стоки - от горива до цигари.
От началото на продължаващата вече три години гражданска война в Сирия Турция поддържа политика на отворени граници със своята съседка и неведнъж е обещавала да не променя това. По този начин тя осигурява снабдителен път за сирийските бунтовници и път за спасение на бежанците.

Тази политика обаче си има своята цена - процъфтяване на контрабандата и растящ брой сирийци, които, принудени от войната да търсят разнообразни начини за препитание, сноват през границата извън официалните гранични пунктове. Това засилва предизвикателствата за осигуряване на 900-километровата граница, а турските власти отдавна търпят критики за това, че не полагат достатъчно усилия, за да спрат влизането на чуждестранни джихадисти в Сирия, и така поставят целия регион дори под още по-голям риск.

Политиката на Анкара относно конфликта в съседната страна се смята за основната причина за загубата на партията на премиера Ердоган в провинция Хатай на местните избори през март. Кризата оказва сериозно влияние върху икономиката в граничните райони, а страховете на хората от ислямистката заплаха държат под постоянно напрежение местната полиция.

Стената, която минава край граничните градове Рейханлъ и Кучаклъ, се състои от преносими бетонни блокове, всеки от които е с дебелина 30 сантиметра, ширина три метра и тежи девет тона, предава турската Cihan News Agency. Митнически служител казва пред Reuters, че планът е впоследствие стената да бъде продължена до осем километра. Цената на проекта не е известна, а според служителя зад него стои турската армия, но засега тя не е коментирала въпроса.

Местните жители обаче се съмняват, че оградата ще възпре контрабандистите, а по-скоро смятат, че тя ще попречи на бягащите сирийски бежанци.