Учени смятат, че са открили най-сарото изображение на Исус Христос
Секция: ЛЮБОПИТНО
14 Май 2014 13:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Учени смятат, че са открили най-сарото изображение на Исус Христос

/КРОСС/По време на археологически разкопки в древноегипетския град Оксирингх учени от Университета на Барселона откриха изображение на Исус Христос върху една от стените на гробница. Археолозите смятат, че образът на млад мъж с къдрава коса, даващ благословия, е на Иисус Христос и е най-сария, намиран досега. Находката датира от VI - VIII в.

В гробницата са открити различни каменоделски инструменти, мастилница, моливи и писалка и няколко римски мумии.

Към момента археолозите все още не могат да кажат на кого по точно принадлежи намерената гробница, но по първоначални данни в нея е погребан 17-годишен писател, живял през коптския период.
Около изображението, за което се предполага, че е най-старото такова на Исус Христос, има изписани текстове, които специалистите в момента превеждат. Има освен това и рисунки на растения, датиращи също от коптския период.

Самото помещение, в което е открито изображението на Иисус Христос и многобройните артефакти, е с размери 8х8 метра, а дълбочината му е 4 метра. До самата гробница има и някаква друга структура, свързана с нея, за която учените предполагат, че може да се окаже храм на бог Серапис.

Древният египетски град Оксирингх е известен главно с големия брой папируси, намерени там. Това обаче е първият случай, когато археолозите успяват да открият и инструменти за писане.