/КРОСС/ Учените, както винаги, продължават да спорят в действителност ли са толкова полезни виното и шоколадът. Едни доказват положителния ефект на червеното вино, други ги оборват, твърдейки, че ползата от веществата, съдържащи се в него и шоколада, е силно преувеличена.
В рамките на ново изследване, проведено от професори от медицинската школа на университета "Джонс Хопкинс", става ясно, че приемът на ресвератрол - основният активен компонент на виното, не влияе на продължителността на живота и не предпазва от сърдечно-съдови заболявания.
В изследването са участвали над 800 човека на възраст над 65 години, които ежедневно са приемали големи количества ресвератрол. В рамките на девет години учените са наблюдавали здравословното им състояние. През това време, повече от 30% от участниците в проучването са починали, като 27% са били болни сърдечно-съдови заболявания, а почти 5% са имали рак.
Експертите са заключили, че количеството на приемания ресвератрол, съдържащ се в шоколада, виното, не оказва влияние върху продължителността на живота.
Въпреки всичко трябва да се отбележи, че авторите на изследването не изключват полезните свойства на червеното вино и шоколад, тъй като освен ресвератрол, те съдържа много други важни за организма вещества.