Червеното вино и шоколадът не удължават живота
Секция: Наука
14 Май 2014 14:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Червеното вино и шоколадът не удължават живота

/КРОСС/ Учените, както винаги, продължават да спорят в действителност ли са толкова полезни виното и шоколадът. Едни доказват положителния ефект на червеното вино, други ги оборват, твърдейки, че ползата от веществата, съдържащи се в него и шоколада, е силно преувеличена.
В рамките на ново изследване, проведено от професори от медицинската школа на университета "Джонс Хопкинс", става ясно, че приемът на ресвератрол - основният активен компонент на виното, не влияе на продължителността на живота и не предпазва от сърдечно-съдови заболявания.
В изследването са участвали над 800 човека на възраст над 65 години, които ежедневно са приемали големи количества ресвератрол. В рамките на девет години учените са наблюдавали здравословното им състояние. През това време, повече от 30% от участниците в проучването са починали, като 27% са били болни сърдечно-съдови заболявания, а почти 5% са имали рак.
Експертите са заключили, че количеството на приемания ресвератрол, съдържащ се в шоколада, виното, не оказва влияние върху продължителността на живота.
Въпреки всичко трябва да се отбележи, че авторите на изследването не изключват полезните свойства на червеното вино и шоколад, тъй като освен ресвератрол, те съдържа много други важни за организма вещества.