Родната къща на Хитлер става дом за бежанци
Секция: ЛЮБОПИТНО
15 Май 2014 08:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Родната къща на Хитлер става дом за бежанци

/КРОСС/ Къщата, в която е роден Адолф Хитлер трябва да се превърне в езиково училище за имигранти - се казва в нова програма на австрийското правителство. Отвън бившата гостилница на ул. Залцбургер Форщат 15 прилича на историческа сграда - паметник на културата.

Съдбата на къщата, в която той се е появил на бял свят предизвика остри политически дебати и се наложи тя да бъде решена чак от австрийското вътрешно министерство. Близо година дискусиите за съдбата на къщата бяха замразени по молба на собственика - възрастна жена, която не би искала името й да остане анонимно. Според информация на месната преса, тя е отхвърлила предложението къщата да бъде превърната в мемориален дом на борбата с нацизма, тя дори отклонила предложение на общината да постави на фасадата на къщата мемориална табела за историческото значение на сградата. Сега единствено малък мемориален камък пред къщата привлича вниманието и указва какво е значението на тази стара постройка.

Допреди две години къщата е била превърната в Дневен център за хора с умствена изостаналост, а властите са загрижени единствено да не допуснат това място да бъде превърнато в неонацистко свещено място и да привлича последователи на Хитлер.

Най-новото предложение на вътрешното министерство на Австрия изглежда най-адекватно на историческата стойност на сградата: центъра за обучени на бежанци и имигранти, най-подходящият отговор на расистката политика на Хитлер. Идеята е тук да бъдат обучавани на немски език имигранти от цял свят, които имат намерение да останат за постоянно в страната, пише TemaDaily.