Неандерталците били умели готвачи
Секция: Наука
15 Май 2014 14:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Неандерталците  били умели готвачи

/КРОСС/ Неандерталците са били доста по-умели готвачи, отколкото се смяташе досега. Това твърдят археолози, изследващи терен в Мичигън.
По думите им още преди 30 000 години неандерталците, които са обитавали територията на днешния Тексас, са приготвяли месото си не само над открит огън. Те са увивали парчетата в животинска кожа или в дървесна кора и са ги заравяли в горещите въглени. Температурата им била достатъчно висока за приготвяне на вкусната вечеря и недостатъчна, за да разруши опаковката.
Така приготвеното месо било по-меко и съдържало повече мазнини.
Анализът на костите на животните, открити от археолозите, показват, че 90 % от месото е сготвено точно по този начин. Само от време на време, особено след успешен лов, неандерталците са се гощавали с печено над огъня месо с хрупкава коричка.