БТПП популяризира културно-историческото наследство в Югоизточна Европа
Секция: ИКОНОМИКА
23 Май 2014 17:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БТПП популяризира културно-историческото наследство в Югоизточна Европа

София /КРОСС/ По нестандартен начин в навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, БТПП в партньорство с 20 организации от 7 европейски страни популяризира културно-историческото наследство на Югоизточна Европа чрез създадена по проект SAGITTARIUS иновативна платформа за виртуални пътешествия. „Пътуващ музей", мобилно приложение, интерактивна образователна игра и рекламен филм за атрактивни туристически обекти в региона представи българският екип на проект SAGITTARIUS в рамките на Заключителна среща по проекта в София, която се състоя в БТПП.
Проект SAGITTARIUS се реализира и финансира по програмата за транснационално сътрудничество на ЕС - Югоизточна Европа с участието на партньори от Гърция, България, Италия, Румъния, Словения, Унгария и Хърватска.
Срещата бе открита от председателя на БТПП Цветан Симеонов, който подчерта необходимостта от развитие и подпомагане на по-малко атрактивните туристически дестинации. Общите туристически пакети с културни маршрути в повече страни от региона са все по-търсени, посочи той и отбеляза , че в това отношение Югоизточна Европа има голям потенциал и може да стане още по-атрактивна туристическа дестинация.
По време на срещата бяха връчени сертификати на завършилите успешно организирания в рамките на проекта „он лайн" курс по управление на културното наследство.
Сред участниците в събитието бяха представители на туроператори, туристически асоциации, неправителствени организации, академичната общност и медиите. Всички гости имаха възможността да тестват разработените по проекта продукти на таблети на Палатата.
Българската търговско-промишлена палата координира дейностите на партньорите от Югоизточна Европа, свързани с изработката на мобилното приложение, компютърните образователни игри и филма. Палатата беше носител на иновативното лице на проекта, който получи висока оценка от Съвместния технически секретариат на програмата в Будапеща.
Проект SAGITTARIUS е избран като „добра практика" измежду 122 проекта, реализирани в програмния период 2007-2013 г. по програма Югоизточна Европа. Всички резултатите по проекта ще бъдат представени по време на заключителната конференция на програма „ЮИЕ", която ще се проведе на 24-25.09.2014 г. в Любляна - Словения.