Станишев: Резултатите са разочароващи, но оставка няма да има /обновена/
Секция: ПОЛИТИКА
25 Май 2014 23:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Станишев: Резултатите са разочароващи, но оставка няма да има /обновена/

/КРОСС/ „Тези избори бяха трудни, но аз искам да благодаря на всички активисти на БСП, на участниците в листата и на народнтие представители. Ние направихме една идейна кампания - кампания, обърната с лице към хората и техните реални проблеми. През последните седмици направихме срещи с десетки хиляди граждани, чувайки техните идеи, очаквания, разочорования и надежди. Това, което се случи на мен и на всички участници в листата беше едно огромно емоционално преживяване.„ По този начин лидерът на БСП и ПЕС Сергей Станишев започна своето изказване по време на международния пресцентър за изборите за Европейски парламент в НДК, София.

Той благодари и на всички социалисти и български граждани, гласували за БСП.

„Избирателната активност е твърде ниска - около 35%. Нека говорителите не прибързват да говорят от името на българския народ. Резултатите са незадоволителни и разочароващи за БСП и КБ - за нашата кауза, за която се борим ежедневно. Искам да поздравя ГЕРБ и всички партии, които спечелиха достатъчно довоерие, за да имат свои представители в ЕП. Надявам се, че всички те ще работят за това България да бъде третирана като равноправен член на ЕС, а не като държава в периферията, към която се отправят критики", каза още лидерът на БСП.

Станишев добави, че най-голяма загуба на тези избори ЕНП ще претърпи най-голяма загуба, а промяната, към която се стремеше партията на европейските социалисти, също не се е състояла в мащаба, в който социалистите са се целили. Същевременно той наблегна и на растящото доверие в националистите.

„Хората и личните проблеми на гражданите не бяха във фокуса на европейските политики. В политиките, наложени от ЕНП, липсваха хората. Затова те са така разочаровани от ЕС. Затова социалистите ще работят за ясна промяна в Съюза", категоричен бе Станишев.

"Не успяхме да мобилизираме нашите хора да гласуват. Примем липсата на вот на хората с леви убеждения като сериозно предупреждение", заяви лидерът на социалистите.

Станишев категорично заяви, че всички избори имат своите последици.

"Ние ще си направим цялостен анализ, но искам да кажа нещо на някои хора - този, който е тръгнал да погребва БПС ще се излъже. Много пъти са го правили и трябва да направят своите изводи за едно такова подобно поведие. Резултатът е повод за сериозно изводи, които са тревожни, но не са повод за унение", каза още той.

„Аз не знам някъде в Европа някой да е правил пряка връзка между резултатите от евроизбори и ситуацията в страната. В крайна сметка за нас участието в управлението никога не е било на всяка цена, а само, ако можем да доставим резултат на хората. Поздравявам нашите партньори от ДПС за това, че на всеки избори подхождат като на национални. Очевидно те много по-успешно мотивират своите избиратели", заяви Станишев на въпрос относно обвързаността на евровота с евентуални предсрочни парламентарни избори у нас.

„Тези партии, които са категорично против правителството, не са надделяли над двете партии, които подкрепят правителството. Ясно е, че тези избори ще имат влияние върху политическата обстановка у нас, но нека изчакаме официалните резултати", категоричен бе лидерът на БСП.

"Оставка няма да има. Нямаме такива намерения, няма да правим услуга на нашите опоненти", категоричен бе той.

„ГЕРБ се опитват да провалят кворума от първия ден на този парламент и не очаквам никаква промяна в това отношение. Те не са истинска демократична опозиция. Всички знаят за организацията на протестите. Ситуацията с кворума не се променя. Досега за една година сме имали 13 провалени кворума и те са били отработени. Това затруднява работата ни, защото дава повече хъс на ГЕРБ, които продължават да клатят парламента и държавата. За БСП не се притеснявайте, за мястото на БСП в следващия парламент не се притеснявайте", успокои Станишев.