Доц. Иво Петров: Необходим е контрол на рисковите фактори за сърдечно-съдовите заболявания
Секция: Здраве
28 Май 2014 11:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Доц. Иво Петров: Необходим е контрол на рисковите фактори за сърдечно-съдовите заболявания

/КРОСС/ Председателят на Дружеството на кардиолозите в Българиядоц. Иво Петров обяви още преди година идеята дефибрилатори да има на всички оживени места в България - училища, гари и автогари, стадиони, големи търговски центрове.

Имаме разговор с някои от големите фирми, които са склонни да закупят и да дарят дефибрилатори, съобщи той пред БНР и допълни, че Министерството на здравеопазването има позитивно отношение към идеята, но всичко е свързано със средства.

Доц. Иво Петров разказа за финландска програма, в резултата на която се е стигнало до намаляване на сърдечно-съдовите заболявания с 30 на сто:

Тази програма включва множество мерки и инициативи, които касаят не само институциите, но и професионалните организации и медиите. Това е стриктен контрол на рисковите фактори за развитие на сърдечно-съдовите заболявания - тютюнопушене, захарен диабет, артериална хипертония, неправилният начин на хранене с висок холестерол и мазнини в храната, стрес, обездвижване. /.../ В България има сериозно поле за действие, защото сме една от най-пушещите нации в света. В тази насока е стъпката за забрана на тютюнопушенето на обществени места. Все още голяма част от хипертониците и диабетиците не достигат навреме до специалист, така че тези два рискови фактора да бъдат навреме контролирани.

Според доц. Петров трябва да има кратки клипчета по медиите, които да обясняват колко голям е рискът от сърдечно-съдови усложнения, когато рисковите фактори са оставени да се развиват самостоятелно.

Статистиката сочи, че между 60% и 64% от смъртността в България се дължи на сърдечно-съдови заболявания.