Полша предага Шикорски за наследник на Аштън
Секция: СВЯТ
29 Май 2014 11:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Полша предага Шикорски за наследник на Аштън

/КРОСС/ Полша предлага външния министър Радослав Шикорски за наследник на британката Катрин Аштън на поста върховен представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността, предава Reuters.

„Ще го кажа направо: Полша придоби толкова голямо влияние във външната политика, че т. нар. върховен представител ще бъде в обсега на нашите интереси", каза премиерът Доналд Туск пред журналисти.

„Кандидатурата на Радослав Шикорски се подразбира", допълни той.

51-годишният Шикорски е известен като яростен критик на управлението на руския президент Владимир Путин.

Той заема поста външен министър от 2007 г., а за две години преди това беше министър на отбраната. Шикорски е застъпник на по-решителна политика в защита на интересите на Европа и на нейните съседи от руската експанзия.

Външният министър е бивш лидер на стачка срещу комунистическото правителство в Полша преди падането на Берлинската стена, заради което е бил арестуван. След това получава политическо убежище във Великобритания, следва в университета в Оксфорд и работи като журналист в Афганистан и Ангола.

Радослав Шикорски е женен за американската писателка Ан Епълбаум, която през 2004 г. спечели журналистическата награда „Пулицър" за книгата си „ГУЛаг", посветена на историята на съветските лагери за политически затворници.