Българските фирми - притеснени от ситуацията в Украйна и региона
Секция: ИКОНОМИКА
29 Май 2014 14:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Българските фирми - притеснени от ситуацията в Украйна и региона

/КРОСС/ Спад в поръчките и продажбите, забавени плащания от украински фирми, косвени загуби по линия на партньори, търгуващи в Украйна и региона, отчитат българските фирми. Това показва проведено от БТПП анкетно проучване за отражението на ситуацията в Украйна и региона върху бизнеса на българските фирми.

Експресната анкета е осъществена по електронен път на 20-21 май 2014 година сред фирми, членуващи в БТПП като само една от участвалите фирми няма делови отношения с Украйна и региона.

Повечето от анкетираните (почти 94%) са категорични, че ако несигурността в Украйна и региона продължи още дълго ще повлияе негативно и на икономическото възстановяване у нас. Ситуацията в Украйна вече се е отразила на българските фирми, имащи бизнес контакти там, показва проучването - 70% от фирмите посочват, че имат спад в поръчките и продажбите, 17% съобщават и за забавени плащания от украински фирми, 29% посочват, че търпят косвени загуби по линия на партньори, търгуващи там.

При осъществяване на контакти с фирми от Крим/Севастопол най-често срещаните затруднения за българските фирми са свързани с визови и митнически въпроси (при 42%). Почти всички анкетирани (94%) не са наясно с настоящите условия за издаване на лицензи, разрешителни и други административни процедури там. Няма и представител на бизнеса, участвал в проучването, който да знае конкретни препоръки, дадени от българското правителство или други правителства в рамките на ЕС за ситуацията там. Също така често посочвани от българските фирми пречки са ограниченията за определени маршрути на транспорт, като и принудително прекъсната дейност на техни партньори.

На въпроса дали са намерили решение на проблемите, 80% от анкетираните отговарят негативно. Останалите 20% посочват, че са успели да преодолеят пречките, като в един от случаите българското външно министерство е съдействало за разрешаването им.

Помолени да конкретизират какви препоръки биха дали на българските институции относно ситуацията в Украйна, повечето фирми се обединяват около необходимостта от неутрална (балансирана) позиция.

Участниците в проучването са фирми, опериращи в сферата на туризма, химическата промишленост и фармацията, машиностроенето, транспорта, производството на храни и услугите.