14 невероятни трика за по-ефективно търсене в Google
Секция: Технологии
31 Май 2014 12:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
14 невероятни трика за по-ефективно търсене в Google

/КРОСС/ Мислите си, че знаете как да търсите в Google? Може и да знаете, но следващите няколко трика ще ви покажат как най-ефективно да търсите в най-популярната търсачка в света.

Дефиниция на дума

Сценарият: Играете Скрабъл с приятели и някакъв тип казва: "Хей,"панацея" не е дума!"

Решението: В полето за търсене просто напишете "define:", следвана от думата, която искате, и Google ще ви отведе направо в значението на думата.

 

Търсене на думи в точен ред

Сценарият: Искате да разберете произхода на един цитат, но Google продължава да дава резултати, които нямат нищо общо с това, което търсите.

Решението: Напишете фразата, която търсите, в кавички и воала!

Tърсене на синоними

Сценарият: Търсите информация за "алтернативни източници на енергия." Вие знаете обаче, че този израз има редица синоними, като „възобновяема енергия" например, и поради тази причина искате търсачката да ви изкара материали за всички възможни синоними.

Решението: Сложете тилда/вълничка (~) в предната част на термина, за които искат да получите резултати.

Изключване на определени думи

Сценарият: Искате да потърсите вкусни рецепти за хляб рецепти, но не искате да откривате такива, в които се използва мая. И за това има решение.

Решението: След като въведете желаните думи за търсене, добавете знака минус (-), следван от думата, които искате да изключите.

Търсене в рамките на определена ценова категория

Сценарият: Искате да си купите нов фотоапарат, но можете да си позволите точно определена сума.

Решението: Напишете продукта, който търсите. След това най-ниската цена, последвана от многоточие (..) и най-високата. Същият трик работи и за датите - ако търсите статия, публикувана в определен период от време, можете да използвате същия трик.

Търсене в уеб сайт

Сценарият: Четете интересна статия за Нелсън Мандела на The Huffington Post, но не разполагате с връзката и не можете да си спомните името на публикацията или на нейния автор.

Решението: Напиште "site:", следвана от URL адреса на сайта, който искате да потърсите. След това добавете вашите условия за търсене - в случая името на Нелсън Мандела.

Запълване на празни места

Сценарият: Чували сте, че ако смесите пукащи бонбони с ____би станало ____ Проблемът е в това, че не можете да се сетите за нито един от продуктите.

Решението: Напишете вашите условия за търсене, като думите, които не знаете обозначете със звездичка (*).

Търсене по тип на файл

Сценарият: Вие трябва да направите някаква презентация на PowerPoint, но преди да започнете искате да видите примерни такива, за да получите вдъхновение..или за да използвате част от тяхната информация.

Решението: Напишете думите, които търсите, а след тях просто добавете "filetype:PPT."

Задаване на таймер

Сценарият: Имате определено време, в което трябва да свършите дадена задача или просто имате нужда от напомняме за предстояща среща.

Решението: В полето за търсене напишете „set timer for" и Google автоматично ще ви изкара онлайн таймера като основен резултат. След това лесно и бързо можете да нагласите часовете, минутите и секундите и да стартирате таймера.

Решаване на математически задачи

Сценарият: Вие сте ужасно зле с математиката. Или сте добри в изчисленията, но една определена задача ви затруднява прекалено много и имате нужда от помощ.

Решението: За съжаление на учителя ви, Google може да реши задачата вместо вас. Просто напишете в полето за търсене сметките, които не ви излизат.

Конвертиране на валути

Сценарият: Планирате пътуване до Тайланд, но идея си нямате колко от техните пари трябва да обмените.

Решението: Въведете името на валутата, с която в момента разполагате, добавете „to" и името на тази, в която искате да обмените.

Намиране на GIF файлове

Сценарият: Искате да изпратите много готин GIF от любимия ви филм на приятел, но не знаете къде да го намерите

Решението: Отидете на Google Images. Кликнете върху "Инструменти за търсене" и след това на "тип." Изберете „анимирани" и си изберете най-подходящото.

Търсене по заглавие

Сценарият: Искате да видите как е изглеждала някоя известна личност в гимназиалните й години.

Решението: Напишете "intitle:" думата, която търсите и Google ще ви изкара всички страници, които носят тази дума в заглавието си.

Разтърсете Google

Сценарият: Искате да изплашите приятел или просто да се позабавлявате?

Решението: Напишете "do a barrel roll" и натиснете enter.

 

Източник: Huffingtonpost