Прострелян афганистанец след екшън край границата ни със Сърбия
Секция: БЪЛГАРИЯ
04 Юни 2014 19:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Прострелян афганистанец след екшън край границата ни със Сърбия

/КРОСС/ Един афганистанец е бил прострелян по време на полицейска акция срещу бягащи към границата със Сърбия нелегални чужденци. При операцията в района на ГКПП-Олтоманци са задържани общо 12 мъже, информират от МВР. Рано тази сутрин е проведена специализирана гранично-полицейска операция в района на кюстендилското село Трекляно, във връзка с получена информация за предстоящ опит за извеждане на незаконни мигранти от страната.
Около 6 часа днес граничните полицаи от ГПУ-Олтоманци засекли микробус с българска регистрация, който се движи от село Трекляно към местността Славчето, близо до държавната граница. Водачът на автомобила не изпълнил разпорежданията за спиране, подадени чрез светлинен и звуков сигнал от служителите. Граничните полицаи започнали преследване на нарушителите. При опитите да бъде спрян, водачът на микробуса засякъл служебната кола и опитал да я изтласка от пътя. Това наложило използването на служебно оръжие. Произведени са предупредителни изстрели във въздуха и в гумите на движещия се пред тях автомобил. Шофьорът спрял микробуса и побягнал. В преследвания бус са открити 12 млади мъже, по първоначални данни афганистанци, като един от тях е с рана от прострелване в крака. На място е повикан екип на спешния център в Кюстендил, който е транспортирал мъжа в болницата в областния град. Той е афганистански гражданин в процедура за разглеждане на молба за статут, без опасност за живота.
Уведомени са окръжната прокуратура и дежурният следовател. Останалите 11 афганистанци са задържани. Установено е, че четирима от тях са в процедура на разглеждане на молби за статут, останалите нямат документи. Образувани са досъдебно производство за опит за незаконно извеждане на хора през границата и следствено дело по повод употребата на оръжие от служителя. Извършват се процесуално-следствени действия, пише e-79.com.