CNN: Артилерията руши училища и домове в Славянск
Секция: СВЯТ
12 Юни 2014 10:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
CNN: Артилерията руши училища и домове в Славянск

/КРОСС/ Кореспондентът на CNN Диана Магней посети източноукраинския град Славянск и видя с очите си последствията и разрушенията от бомбардировките на украинската армия, предаде РИА Новости, като се позова на телевизия RT.

Американската журналистка разказа, че снарядите са разрушили училища и жилищни сгради. Пътищата, водещи до града са напълно разбити, а военните продължават атаката на Славянск.

Голяма част от жителите е напуснала града, но Диана Магней успява да поговори с няколко от останалите. Местна жителка заяви, че „ръцете на украинския президент са изцапани с кръв”.

„Загинаха толкова много хора, а никой не говори за това”, каза тя.

Друга жителка на Славянск разказа пред американската журналистка, че е живяла две седмици в гората заедно със семейството си, като сподели, че се е върнала в града, защото „вкъщи е по-добре, отколкото на палатка в гората”.

В сряда вечерта под обстрела на армията попадна съседното на Славянск село Семьоновка. Според очевидци, в атаката на града са използвани запалителни бомби с бял фосфор.

В резултат на обстрела в селото бушуват няколко пожара. Освен това се извършва обстрел от минохвъргачки и реактивни системи за залпов огън „Град”.

Семьоновка се намира на изток от Славянск. Поради удобното му стратегическо разположение то е едно от най-горещите огнища на конфликта. За него постоянно воюват украинската армия и опълченците.